neděle 5. května 2024

Nebe a peklo I. + II.


Originální název:
            Heaven and Hell
Série:                                   Sága rodů Hazardů a Mainů
Autor:                                  John Jakes
Překlad:                              Leonid Křížek
Ilustrace:                            Miloslav Havlíček
Vydání:                                Egem, 1993
Počet stran:                       402 + 380
Vazba:                                  Měkká, brožovaná
Přečteno:                            1994

Obsah:

Občanská válka skončila. Důstojníkům konfederačních armád je znemožněno pokračovat ve vojenské kariéře. Jenže s tím se Charles Maine nechce smířit, je vojákem srdcem i duší. A tak se pod falešným jménem znovu přihlásí do armády. Na chvíli mu to vyjde, ale pravda dřív nebo později vypluje na povrch a on je z armády propuštěn. Ale nevzdává se, znovu a znovu vstupuje do armády pod nejrůznějšími pseudonymy. V armádě slouží především na západě - na indiánském území, kde má vojsko dohlížet na pořádek. Setkává se tu s indiány a zjišťuje, že ne všichni jsou tak divocí a krvelační, jak se povídá... 

Ukázka:

"Říkáte, že je to indiánský pony?"
"Jó. Armáda je kazí. Láduje je zrním, takže se zapomenou pást na trávě. Udělá z nich měkkoty a pomalý koně. Tomudle se to ale nestane. Nebude žít moc dlouho."
"To hned zjistíme. Kde je pokrývka a sedlo?"
Mlha kolem nich houstla. Dřevěná noha uvázal provaz znovu ke stromu. Charles se bokem přiblížil ke strakáčovi.
"Je to v pořádku," řekl a položil na něj přikrývku. "Je to v pořádku."
Strakáč zdvihl přední holeň. Charles cítil, jak mu tuhnou břišní svaly. Kopyto dopadlo zase s plesknutím na zem, strakáčovi šla od huby pára. Charles ho pečlivě osedlal. Když váha sedla nevyvolala žádnou reakci, vysloužil si za to od Dřevěné nohy překvapivý pohled. Nerozuměl tomu. Možná byl v té krásné hlavě nějaký nezachytitelný záblesk šílenství.
Shodil dolů třmeny a pomalu nasedl, jednak kvůli bolesti, za druhé z opatrnosti. Strakáč stál klidně, ačkoliv otočil hlavou ve snaze zahlédnout svého jezdce. Mlha se válela u země a z ní vyrůstala figura kentaura. Na vzdáleném vojenském stanovišti se ozvala polnice, vytrubující budíček.
Charles potichu řekl: "Odvažte provaz."

Hodnocení:                                    ★★★★☆

Tato kniha přibližuje mě téměř neznámou historii ameriky. O dobývání indiánských území jsme se ve škole neučili, znala jsem útržkovitě jen pár věcí z některých westernů. Je v ní mnohem méně romantiky než v předchozích dílech. Tu nahradila brutalita bílých dobyvatelů vůči původnímu indiánskému obyvatelstvu. Svým způsobem by se to dalo přirovnat k současné literatuře o holocaustu, ačkoliv není tak syrová a surová. Různé křivdy a útlak jsou tu spíš jen zmíněny, nejsou popisovány do detailů a podrobností. To však nic nemění na faktu, že to byla pro Indiány doba zlá a krutá. Ačkoliv se jedná o beletrii, zasazení příběhu do skutečných reálií a dobových událostí z ní dělá výjimečné dílo, které může laikovi přiblížit tuto část dějin. Alespoň já si z ní odnesla mnoho nových informací.


Další v sérii:
Další knihy autora:

Žádné komentáře:

Okomentovat