neděle 20. února 2022

Sever a jih 1+2

Originální název:
      North and South
Série:                             Sága Hazardů a Mainů
Autor:                            John Jakes
Překlad:                        Pavel Kříž
Ilustrace:                      Miroslav Havlíček
Vydání:                          X-egem 1992
Počet stran:                 410+362
Vazba:                            měkká, brožovaná
Přečteno:                      1992

Obsah:

První dva díly sedmidílné ságy nás seznamují s hlavními hrdiny: Orry Mainem, synem jižanských pěstitelů bavlny a George Hazardem pocházejícím z průmyslnické rodiny na severu. Tito dva tehdy ještě chlapci se setkají na vojenské akademii a stanou se nerozlučnými přáteli, i přesto, že je později občanská válka postaví každého na jinou stranu fronty. Ale to moc předbíhám. V těchto knihách je ještě vše OK, Orry a George studují, prohánějí děvčata, později se vzájemně navštěvují... A bojují bok po boku v americko-mexické válce.



Ukázka:

Granát vybuchl. Chatrč se rozletěla na stovky kusů. Prach a úlomky sutě se vznesly v hřibovitém mraku. George zamrkal a zalknul se hroznou bolestí v hrudi. Ležel na cestě a nevzpomínal si, že by se vrhl na zem.
Musel ho porazit výbuch. Ale kde byl jeho kamarád? Nikde Orryho neviděl.
Vyskočil na nohy, podíval se po silnici ke kráteru, kde předtím stál domek. K zemi dopadaly poslední zbytky. Kouř se rozplýval. Za sebou slyšel křik důstojníků - Bent byl mezi nimi - kteří se opět pokoušeli shromáždit muže prodírající se kukuřičným polem. Georgovu pozornost upoutalo něco ležícího na okraji kráteru.
Přejel si pravou rukou přes oči, jako by odháněl mouchu. Chtěl popřít tvrzení svých smyslů. Nešlo to. Rozběhl se.

Hodnocení:                ★★★★☆

Před tím, než vyšly knihy, viděla jsem seriál s úžasným Patrickem Swayzem v roli Orryho Maina. V té době snad neexistovala dívka v mém věku, která by ho nemilovala. Když vyšly knížky, musela jsem je mít a také jsem je hned přečetla. Byly ještě lepší než seriál. Prostřednictvím osudů hlavních i vedlejších hrdinů nás autor seznamuje s pozadím historických událostí té doby a jejich dopady na životy Američanů všech společenských vrstev. Kromě Orryho a George vystupuje v příběhu spousta dalších postav, představující zástupce nejrůznějších povahových rysů a názorových směrů, které jsou vzájemně konfrontovány. Zanechalo to ve mě hluboký dojem a ukázalo skutečnou historii, o které jsem v té době mnoho nevěděla - ve škole se toto učilo jen zběžně, něco vůbec a vše bylo ideologicky značně zkresleno.


Další v sérii:
  • Láska a válka 1+2+3
  • Nebe a peklo 1+2
Další knihy autora:

Žádné komentáře:

Okomentovat