neděle 24. dubna 2022

Láska a válka 1+2+3

Originální název:        Love and War
Série:
                            Sága Hazardů a Mainů
Autor:                            John Jakes
Překlad:                      Leonid Křížek
Ilustrace:                    Miroslav Havlíček
Vydání:                        X-Egem 1992
Počet stran:                356+364+380
Vazba:                        měkká, brožovaná
Přečteno:                    1992

Obsah:

Orry a George jsou již zralými muži. Přátelství mezi nimi a jejich rodinami stále trvá. Jejich synové Billy a Charles jsou také nerozlučnými přáteli a vystudují stejnou vojenskou akademii. Do jejich životů však zasáhla občanská válka, která rodiny postavila na opačné strany fronty. Ovšem ani rozdílné názory, smysl pro povinnost a boj za věc, které oba věří nedokázaly zničit dlouholeté přátelství. To se v plné síle projeví, když Charles zachrání Billymu život.

Ukázka:

Vyděšená žena řekla: "Jsme chyceny, paní Barclayová."
"Neměli jste se snažit držet ho venku. Jestli to není McDowell v přestrojení, tak patří k našim."
Jemně ironická slova druhé mluvčí Charlese na okamžik překvapila a zmátla. Mladá žena měla sice virginský přízvuk, ale to, co z ní viděl, rozhodně budilo podezření. Vnější sukni měla zvednutou; spodnička byla vyztužena jako krinolína a obsahovala spoustu kapes. Každá z nich se nadouvala. Na židli viděl čtyři promaštěné balíčky převázané provázkem. Najednou mu svitlo a rozesmál se. Nikdy se nesetkal s pašerákem, natož s takhle hezkým.

 


Hodnocení:                ★★★★☆

V knihách je popsáno pozadí vypuknutí i průběh americké občanské války o níž nám ve škole kdysi říkali, že "ti zlí kapitalisti na severu chtěli osvobodit černochy vykořisťované těmi zlými otrokáři na jihu, aby je sami mohli vykořisťovat ve svých továrnách." Tak nějak to bylo, i když jsem to tady hodně zjednodušila. Takže pro mě informace, že celá válka byla o něčem úplně jiném a zrušení otrokářství bylo vlastně jen jejím důsledkem, to bylo pro mě nové. Navíc kombinace romantiky, opravdového přátelství a dobrodružství, byť válečného... Je to kniha, ve které si každý může najít to své.


Další v sérii:
  • Sever a jih 1+2
  • Nebe a peklo 1+2
Další knihy autora:

Žádné komentáře:

Okomentovat