neděle 26. prosince 2021

Vánoční koleda

Originální název:
           A Christmas Carol
Autor:                                Charles Dickens
Překlad:                            Jan Váňa
Vydání:                             XYZ 2018
Počet stran:                    112
Vazba:                               pevná, vázaná
Přečteno:                         2021

Obsah:

Ebenezer Skruž je starý, zatrpklý a osamělý lakomec. Vánoce jsou pro něj zbytečně ztraceným, promrhaným dnem, protože všichni slaví, nikdo nepracuje a tak ani on nemá možnost v tento den zmnožit svůj majetek - jediné, na čem mu záleží. To se však změní, když ho jednou o Vánocích navštíví tři duchové: Duch minulých Vánoc, Duch současných Vánoc a Duch budoucích Vánoc. Ti mu postupně ukážou jak se za ta léta změnil, že i chudí mohou žít šťastný život a co je vlastně v životě skutečně důležité. Ebenezer Skruž zjistí, že i když má víc peněz než kdokoliv jiný v městečku, je vlastně nejchudší z nich, protože nemá žádné přátele.

Ukázka:

Podíval se na ducha a s úzkostí hleděl na dveře. Náhle se otevřely a dovnitř vběhlo malé děvčátko. Bylo menší než chlapec, vzalo ho kolem krku a líbalo na obě tváře.
"Bratříčku, můj milý bratříčku," volalo dítě, smálo se a tleskalo drobnýma ručkama. "Odvezu si tě domů, domů, domů!"
"Domů, Fany?" divil se kluk.
"Ano," volalo dítě, "domů... a navždycky. Tatínek je teď mnohem laskavější, než bával. Večer se mnou tak pěkně rozmlouval, že jsem se vůbec nebála a poprosila ho, aby ti dovolil přijít domů. Poslouchej, řekl: 'Ano, už je to velký kluk, dojeď pro něj kočárem. A do školy se už nemusíš vracet jako dřív. A všichni společně prožijeme dlouhé a krásné Vánoce. U nás doma je teď krásně jako v nebi."

 

Hodnocení:                ★★★★★

Vánoční koleda je úplně jiná, než ostatní knížky, které jsem od Dickense zatím četla nebo viděla jejich filmové zpracování. Je to takový spíš pohádkový příběh. To mu nijak neubírá na zajímavosti, právě naopak. Na to, že se jedná o klasika, se to četlo velmi dobře. A i když děj znám z animovaného filmu, tak jsem si knížku užila, zvláště když jsem si ji přečetla pár dní před Vánoci.


Další knihy autora:

Žádné komentáře:

Okomentovat