neděle 26. září 2021

Malá Dorritka I.+II.


Originální název:
        Little Dorrit
Autor:                             Charles Dickens
Překlad:                         Milan Hegar
Vydání:                           Odeon 1970
Počet stran:                   460 + 442
Vazba:                             pevná, vázaná s přebalem
                                             (přebal chybí)
Přečteno:                        1990

Obsah:

Pan Dorrit se pro dluhy dostává do vězení pro dlužníky. Je to trošku zvláštní místo, protože dlužníci zde mohou pobývat ve společnosti svých rodin. A tak se k němu nastěhuje i jeho těhotná žena a dvě malé děti. Ve vězení se narodí nejmladší dceruška, které nikdo neřekne jinak než Malá Dorritka. Vězení se jí stane domovem, jiný nezná. Přesto si velmi brzy povšimne, že někteří obyvatelé mohou odcházet a přicházet jak se jim zlíbí, zatímco jiní, včetně jejího otce, jej nikdy neopouštějí. Setkání Dorritky s Arturem Clennamem přinese do jejího života obrat. Po mnoha letech jsou najednou dluhy jejího otce zaplaceny a ještě zbyde dost na slušný život... 

Ukázka:

"Myslím, že dokud bude Malá Dorritka tichá a pilná, dokud bude potřebovat i dokud su bude zasluhovat tu nepatrnou pomoc, kterou jí mohu poskytnout, dotud že sem bude stále chodit - pokud budu naživu a pokud sem nepřestane chodit o své újmě."
"Nic víc než to?" otázal se Flintwinch a hladil si ústa a bradu.
"Co by mělo být víc? Co by mohlo být víc?" zvolala s přísným údivem ve tváři.
Paní Flintwinchové se zdálo, že oba zůstali dlouhou chvíli nehybně tváří v tvář a přes svíčku mezi sebou si hleděli do očí; a zdálo se jí, že na sebe hledí upřeně, ba strnule.
"Víte snad náhodou, paní Clennamová," tázal se teď mnohem tlumeněji pán a velitel paní Affery a v jeho hlase bylo mnohem víc důrazu, než odpovídalo prostému obsahu jeho slov, "kde to děvče bydlí?"
"Ne."
"Chtěla byste... hm... chtěla byste to snad vědět?" tázal se Jeremiáš s dychtivostí, jako by se na ni vrhal.

Hodnocení:            ★★★★☆

Pro nic za nic se Charles Dickens nedostal mezi literární klasiky. Psát rozhodně uměl a volil si zajímavá témata. Hrdiny jeho knížek byly často děti z nuzných poměrů. Dokázal mistrně vykreslit dobu i jejich těžký život v ní. Krom milé a skromné Dorritky v příběhu vystupuje celá plejáda nejrůznějších osob s různými, ne vždy kladnými, vlastnostmi, které do jejího života různě vstupují a ovlivňují jej.

Odkaz na Databázi knih
Další knihy autora:
E-book zdrama: ke stažení ZDE

1 komentář: