neděle 2. ledna 2022

Nervy v čokoládě

Autor:                       antologie
Vydání:                    Čenžák Filip, 2015
Počet stran:            152
Vazba:                       měkká, brožovaná
Přečteno:                2021

Obsah:

Sborník povídek různých autorů na jednotné zadání: "Nervy v čokoládě". Každý z autorů se s tématem vypořádal jinak a vzniklo tak devět naprosto odlišných povídek. Každá sice s příchutí čokolády, ale každá naprosto jiná.

Ukázka:

"San, chtěla jsem, aby tě vychovali jako člověka... S trochou citu a smyslem pro řád, aby ses mohla spolehnout i na jiné hodnoty než na kouzla. A Marie - Mam - byla pro ten úkol dokonalá."
"To byla."
Káva je odporná a stejně k ní zas a znova nakláním rty. Na dveřích visí cedulka OTEVŘU POZDĚJI a lidé stejně občas nakouknou dovnitř přes tlusté sklo.
Prahnou po své droze.
"Ale no tak. Není to droga v pravém slova smyslu. Jen jsem místo složitých kouzel vymyslela jedno snadné. Voilá: Nervy v čokoládě."
"Čteš mi myšlenky?!!!"
Klara mávne rukou. "Jen některé. Třeba jak vypadám dobře nebo inteligentně. Když už jsme u toho - jsi má jediná dcera. Vážně se chceš zahodit s tím Davidem? Můžeš mít víc... Můžeš mít, co a koho budeš chtít. Vím, že píšeš knihu a chceš dítě... A on? Sebestředný, egoistický... impotent."

Hodnocení:                    ★★☆☆☆

Téma povídek slibovalo zajímavé čtení, ale nakonec jsem byla zklamaná. Z devíti povídek se mi líbily jen dvě. Ostatní mě ničím nezaujaly. U některých mi dokonce připadalo, že byly psány za jiným účelem a autor teprve dodatečně vyrobil tzv. "oslí můstek", aby povídka splnila zadání. Ani při vymýšlení názvů povídek, autoři neprojevili příliš fantazie, většina se jmenuje stejně, jako bylo zadání, tedy "Nervy v čokoládě".

1 komentář:

  1. O knize tady slyším poprvé.. Zadání znělo slibně, ale je škoda, že to autoři nevymysleli lépe.

    OdpovědětVymazat