neděle 11. července 2021

Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel


Originální název:
        Hundraäringen som klev ut genom
                                             fönstret och försvann
Série:                               Stoletý stařík
Autor:                             Jonas Jonasson
Překlad:                         Zbyněk Černík
Vydání:                          Panteon 2012
Počet stran:                  400
Vazba:                            pevná, vázaná s přebalem
Přečteno:                      2016

Obsah:

Příběh začíná tím, že stoletý Alan Karlsson místo aby se účastnil velkolepé oslavy svých narozenin, kterou mu připravuje město i domov důchodců, kde žije, se jen tak v pantoflích vyhoupne z okna svého pokoje, vyrazí na autobusovou zastávku, za všechny drobné, co má v kapse si koupí jízdenku na první autobus a vyrazí do světa. Dál můžeme sledovat všechny neuvěřitelné příhody a dobrodružství, která se mu na této cestě přihodí. Paralelně pak také odkrýváme jeho stejně dobrodružný dosavadní život během nějž zcestoval celý svět a setkal se s mnoha významnými osobnostmi světového dění.

Ukázka:

Doktor Eklund seděl oněmělý před Alanem. Co mu to ten ministerský předseda poslal? Copak si Erlander myslí, že by číšník, který odešel ze školy v necelých devíti letech, měl pro Švédsko sestrojovat atomové bomby? I pro sociálního demokrata musí přece existovat nějaká hranice toho, kam až lze prosazovat prostoduchou tezi že si jsou všichni rovni?
Doktor Eklund si nejdřív řekl sám pro sebe, že by byl div, kdyby ten začátečnický ministerský předseda vydrží na svém postu byť i jen do konce roku, a potom řekl Alanovi, že pokud pan Karlsson už nechce nic dodat, může schůzku považovat za ukončenou. Momentálně pro pana Karlssona nemají žádné místo. Pomocná síla, která vařila kávu akademikům v Atomenergii, a.s., sice nikdy nebyla v Los Alamos, ale doktoru Eklundovi připadalo, že přesto funguje uspokojivě. Gréta navíc taky stíhala uklidit kanceláře a to bylo třeba hodnotit jako plus.
Alan byl chvíli zticha a uvažoval, jestli by přece jenom neměl prozradit, že na rozdíl od všech akademiků doktora Eklunda a určitě i Gréty umí sestrojit atomovou bombu.
Pak ale usoudil, že pokud doktor Eklund nemá tolik rozumu, aby se ho na to zeptal, nezaslouží si pomoc. Grétina káva navíc chutnala jako pomeje.

Hodnocení:            ★★★★★

Za mě geniální příběh. Sama ráda dávám do souvislostí věci, které spolu zdánlivě vůbec nesouvisí. A to přesně dělá i autor v případě Staříka, který se jakoby náhodou nachomýtne skoro ke každé historicky významné události a jen nepatrným zásahem, či poznámkou v pravou chvíli způsobí, že se vše odehraje přesně tak, jak to známe z dějepisu. Postava Alana jako by v sobě spojila dva české velikány: Cimrmana a Švejka. Je to takový geniální blb, který s lehkostí proplouvá svým životem i historickými událostmi, na jejichž vývoji zároveň sám nese nemalý podíl. Život bere, tak jak jde, bez ohledu na to, zda právě večeří s nejvýznamnějšími osobnostmi světové politiky, nebo hnije v kriminále s nepříliš nadějnými vyhlídkami do budoucnosti. Jemu k životu stačí teplá postel, něco k jídlu a hlt kořalky. Když to má, je spokojený.


Další v sérii:
Další knihy autora:

1 komentář:

  1. Tahle knížka je výborná, sice trochu přitaženější než Analfabetka se mi zdá, právě proto, že projde tolik míst a tolik historických osobností, ale naprosto výborná.

    OdpovědětVymazat