neděle 4. července 2021

Tygři z Mompracemu


Originální název:
            Le Tigri di Mompracem
Série:                                   Sandokan
Autor:                                  Emilio Salgari
Překlad:                              Hana Benešová
Ilustrace:                            Vladimír Novák
Vydání:                               Mladá fronta 1973
Počet stran:                       216
Vazba:                                  měkká, brožovaná s přebalem
Přečteno:                            1985

Obsah:

V polovině 19. století je Malajsie utlačována nejen bílými kolonisty, ale také okolními domorodými kmeny. Sandokanovi, potomku malajských králů nezbývá, než se s hrstkou věrných a odvážných přátel ukrýt v džungli ostrova Mompracem odkud vyráží na moře jako pirát a přepadá lodě nepřátel. Mezi jeho největší nepřátele patří anglický guvernér v Saravaku James Brook, který má krásnou dceru Mariannu. Její půvab Sandokana okouzlí natolik, že vedle boje proti Brookovým vojákům začne také usilovat o přízeň jeho dcery.



Ukázka:

Pustili se do sebe - jeden odhodlán obětovat život za záchranu Marianny, druhý rozhodnut vyrvat ji ze spárů Malajského tygra. Bili se s nemenší zuřivostí, s jakou se vedle nich potýkali Angličani a piráti. Angličanů byla sice jenom hrstka, ale obratně se kryli za těla svých pobitých koní a domorodci jim vydatně pomáhali. Tygříci sekali a bodali, mlátili kolem sebe hlava nehlava pažbami pušek, ustupovali a zase vyráželi do útoku. Sandokan se s handžárem v ruce snažil prosekat lidskou hradbou, aby mohl přispěchat na pomoc svému portugalskému příteli, ale marně. Yanez musel sám odrážet boužlivé lordovy útoky. 

Hodnocení:                ★★★★☆

Začátkem 80. let se v televizi objevil seriál Sandokan. Kdo tu dobu nezažil, si dnes těžko dokáže představit, jakou mánii vyvolal. Milovaly ho snad všechny generace. Když jsem později objevila tuto knihu v knihovně, byla jsem z ní stejně (možná i víc) uchvácená jako ze seriálu. Dokonce jsem pojala bláhový nápad, že si ji celou opíšu, abych ji měla doma. Když jsem na ni po letech natrefila někde v bazaru, tak jsem ji tam nemohla nechat. Kdybych ji četla teď znovu, nevím, jak by obstála. V mých vzpomínkách je to stále úžasná kniha. 


E-book zdarma: ke stažení ZDE

Žádné komentáře:

Okomentovat