neděle 23. února 2020

Rafaelova škola: Vílí křídla


Série:
                 Rafaelova škola - 1.díl
Autor:               Renata Štulcová
Ilustrace:          Jarmila Marešová
Vydání:             Mladá fronta - 2011
Počet stran:     376
Vazba:               pevná, vázaná
Přečteno:          2013

Obsah:

V první knize se seznámíme s dvanáctiletou dívkou Marinou, která se připravuje k přijímacím zkouškám na internátní přírodovědné gymnázium - Rafaelovu školu. Marině se moc nechce odloučit se od rodiny a přátel, ale bylo to poslední přání její maminky, před tím, než záhadně zmizela. Kromě starostí s příjímačkama, má Marina i zdravotní problémy: bolí ji záda, nohy, hlava... Chodí po doktorech a hrozí jí operace. Teprve u příjímacího pohovoru se dozví, že všechny její potíže způsobuje to, že se s nastupující pubertou mění ve vílu - rostou jí totiž křídla. A také to, že má veliké štěstí, že uposlechla příní své matky a šla studovat na Rafaelovu školu, kde se může naučit vše, co bude jako víla potřebovat. Během prvního roku studia se Marina učí používat bylinky a vnímat svět kolem sebe vílími smysly, stává se miláčkem královny víl Ainé, prožívá první nešťastnou lásku, věnuje velké úsilí hledání své matky a zjišťuje, že má ve světě elementárních bytostí nepřítele, který se ji snaží zničit. Jak si s tím vším poradí a jak to nakonec dopadne?

Ukázka:

Madam vysvětlovala: "Vílí křídla sice vypadají jako motýlí, ale kdyby víla měla opravdu motýlí křídla, při první procházce v lese by se jí potrhala a rozpadla na prach. Určitě jste si stačili svá křídla prozkoumat. Zjistili jste, že v nich proudí krev a míza, že se skládají z kostí a chrupavek a jsou protkána nervovými vlákny. Prostě mají stejné složení jako končetiny. A stejně jako končetiny se dají ovládat."
Madam Blanche jim předvedla celou škálu pohybů, až se museli smát, co se dá s křídly předvádět. Potom pokračovala: Určitě také víte, že křídla slouží vílám jako čidla, později se naučíte vnímat jimi vše za vašimi zády... Kromě toho, že vám narostla nová část těla, vaše původní tělo se změnilo. A vše dohromady vám působí větší či menší potíže. V hodinách tance se pokusíme vaši mysl, vaše tělo a křídla harmonicky sladit. Jako dáváte pokyn ruce, aby se zvedla, stejně tak musíte přijít na to, kam vyšlete z mozku příkaz, aby se křídla pohnula.


Hodnocení:            ★★★★★

Ač je kniha určena dívkám, znám i pár žen, které si ji s chutí přečetly. Je to něco nového, jiného, než jsme byli dosud zvyklí číst. Napadá mě jistá podobnost s Harry Potterem, ale zatímco Rowlingová vytvořila zcela nový svět, paní Štulcová čerpá z prastarých mýtů a legend, které vzájemně propojuje a dává do souvislostí. Doplňuje je o poznatky z léčitelství, astrologie, přírodovědy...  Pokud si začnete, podobně jako já, ty legendy ověřovat, může se vám stát, že na čas uvěříte ve svět elementárních bytostí nenápadně se pohybujících mezi námi. Možná skutečně existují... 

Odkaz na Databázi knih

Další v sérii:

Další knihy autora:

2 komentáře:

  1. To zní zajímavě, půjčím to dceři a možná se taky začtu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Někteří Rafaelku milují, jiní zatracují. Zkus a sama uvidíš, jestli tě osloví.

      Vymazat