neděle 9. února 2020

Limonádový Joe


Autor:
                     Jiří Brdečka
Vydání:
                   Mladá fronta - 1964
Počet stran:           168
Vazba:                     měkká, brožovaná
Přečteno:               1987

Obsah:

Výstavba železnice přinášela městečkům na americkém západě nebývalý rozvoj i bohatství. A právě do jednoho takového zapomenutého městečka se má začít stavět železnice. Zatím o tom téměř nikdo neví, ale za pár měsíců budou mít pozemky v městečku i jeho okolí závratnou cenu. Kdo je skoupí, stane se pánem města. Tento plán má ale trhlinu, v úkrytu ve skříni své milenky jej vyslechne Horác - podvodník a falešný hráč. Rozhodne se spekulanty jednak okrást o jejich peníze a hned poté předběhnout a skoupit všechny pozemky pro sebe. Tak začíná příběh... Kdo jiný pak musí městečko od zločinného vedení osvobodit, než náš neohrožený Limonádový Joe. 

Ukázka:

Dostavník Kingsleyovy přespolní dopravní společnosti nelišil se v ničem od svých neohrabaných kolegů, které tehdy zviřovaly prach pohraničních cest, rachotíce v rytmu skřípavých kol jeden z nejvýznamnějších veršů poezie Stepí. Tahle bachrlatá a odřená archa zažila už leccos, a to leccos zanechalo na ní také zřetelné stopy. Pan Kingsley zprvu úzkostlivě pečoval, aby díry po kulkách, právě tak jako rýhy vyhloubené indiánskými šípy, byly ihned co nejpečlivěji zaretušovány, věda, že takové maličkosti nepůsobí na náladu pasažérů příliš rozjařujícím dojmem. Nicméně však mescallerští Apači i bandité ukázali se do té míry vytrvalými v navrtávání dostavníku, že pan Kingsley uznal marnost svých opravnýn snah a složil ruce v klín, nevšímaje si již díla kovových červotočů.
Než džentlmeni, kteří dnes hodlali proděravěti břicho toho úctyhodného vehiklu, netušili, že jeho plochý hřbet vrátí jim dvojnásobek olova, než kolik do nějho napráskají; neboť na vysokém kozlíku seděl mladík, který předešlého večera dokázal tak žertovným způsobem, že Billy Brooks nevyměňuje často spodní prádlo.

Hodnocení:            ★★★★★

Filmové zpracování má s knihou jen velmi málo společného. Snad jen jména hlavních hrdinů. Film není špatný, ale dle mého je kniha daleko lepší, propracovanější, s množstvím neuvěřitelných příhod, které autor popisuje se svým nezaměnitelným humorem. Pokud se tedy chcete pobavit, doporučuji sáhnout po této knížce. Já ji četla několikrát a pravděpodobně si ji zase znovu přečtu.

2 komentáře:

  1. Musím říct, že film patří k mým nejoblíbenějším komediím, ale knihu jsem ještě nečetla, což se ovšem po přečtení tohoto článku nejspíš brzy změní :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také mívám problém se dokopat k přečtení knížky, kterou znám z filmu. U této by to neměl být problém, protože fakt má s filmem jen velmi málo společného.

      Vymazat