neděle 1. září 2024

Duch Llana Estacada

Originální název:
        Der Geist des Llanno Estacado
1. vydání:                        1888
Série:                              Mezi supy
Autor:                             Karel May
Překlad:                         Věra Houbová
Ilustrace:                      Gustav Krum
Vydání:                          Olympia 1989
Počet stran:                 168
Vazba:                            Pevná, vázaná
Přečteno:                      1989

Obsah:

Na americkém středozápadě je rozlehlá poušť stejně nehostinná jako africká Sahara. A právě tam se odehrává další dobrodružství Vinetoua, Old Shatterhanda a jejich přátel. Tentokrát se setkávají s bandity, kteří v roli průvodců zavádějí nové osadníky hluboko do pouště, kde je nechají zemřít žízní a potom bez práce a rizika okradou. I naši hrdinové se chystají překročit poušť, když se dozví, že před nimi se vydala další karavana osadníků vstříc smrti. Aby je zachránili, musí je dostihnout dříve, než zajdou příliš hluboko do pouště, odkud už se bez zásob vody nedokážou vrátit. A nebo jim dopravit dostatečnou zásobu vody. Ani jedno není snadné. Ale ukáže se, že mají tajemného spojence...

Ukázka:

Na východě se setmělo, třebaže nebyly vidět žádné mraky. Jako by se snesla těžká kouřová stěna. Mladý Komanč, který až dosud seděl stranou, náhle vyskočil, zapomněl na nejvyšší indiánskou ctnost, totiž sebeovládání, ukázal na černou hradbu na východě a vykřikl:
"Duch Llana Estacada!"
Ostatní vyděšeně vyskočili a teprve teď si uvědomili změnu na obloze. Pak strnuli ohromením a zděšením.
Asi v trojnásobné velikost mužské postavy nad čárou obzoru uháněl jezdec, obklopený jasně ozářeným kruhem, který se pohyboval zároveň s jezdcem, takže muž a kůň se jevili jako obrovský temný stín na světlém pozadí. Postava jezdce byla jasně vidět do všech podrobností. V pravé ruce držel uzdu, kolem hlavy mu vlály dlouhé vlasy s indiánskou ozdobou a puška na zádech mu poskakovala sem a tam. Strašlivé zvíře pádilo jako štvané a hříva a ohon mu divoce vlály. Celé to zjevení bylo tak děsivě neskutečné, že muži stáli a beze slova zírali.
Na jihu černá stěna náhle končila, jako by ji někdo uřízl. Jezdec se rychle přibližoval k jejímu konci. Ještě deset kroků, ještě pět, ještě tři, ještě jeden skok a kůň i s jezdcem zmizeli, jako by s jasnou svatozáří splynuli na světlém pozadí.


Hodnocení:                    ★★★★★

Dle mého názoru tato kniha patří k tomu nejlepšímu, co Karel May kdy napsal. I když... Většina knih Karla Maye je výborných, ale to neznamená, že některé z nich nemůžou být lepší než ty ostatní. A tato je jednou z nich, o čemž svědčí i to, že jsem ji četla několikrát. Autor ve své autobiografii zmínil, že jeho knihy byly určeny dospělým, že pouze dvě byly určeny dětem, či dospívajícím. A tou je tato dvoudílná série Mezi supy. Možná i proto ji považuji za to lepší z autorovy tvorby, protože v ní nejsou vraždy, mučení ani války, na které občas narazíme v jiných jeho knihách. Tady je napínavý příběh okořeněný tajemstvím, kde všechno nakonec dobře dopadne. 

E-book zdarma ZDE:

Další v sérii:
  • Syn Lovce Medvědů
Další knihy autora:

Žádné komentáře:

Okomentovat