neděle 28. února 2021

R.U.R.

Autor:
                        Karel Čapek
Vydání:                     Fortuna Libri 2018
Počet stran:            159
Vazba:                       pevná, vázaná
Přečteno:                 2021

Obsah:

Tým vědců vytvoří umělé lidi - roboty. Jsou k nerozeznání od skutečných lidí, ale postrádají jakékoliv emoce. Rozjede se masová výroba a protože jsou levní a výkonní, brzy nahradí lidskou práci ve všech oblastech. Vše je produkováno tak levně a v takovém množství, že je zbytečné mít nějaké peníze, každý si může vzít, cokoli chce. Snem vynálezců bylo dát lidem ráj na zemi, kde by neměli žádné starosti a mohli se věnovat jen zušlechťování svého ducha. Jako vše, vynález se vymkne z rukou a svět se řítí do záhuby.

Ukázka:

Helena:
Proč přestaly ženy mít děti?
Alquist:
Protože toho není třeba. Protože jsme v ráji, rozumíte?
Helena:
Nerozumím.
Alquist:
Protože není třeba lidské práce, protože není třeba bolesti, protože člověk už nemusí nic, nic, nic než požívatz - Oh, zlořečený ráj, tohleto! (vyskočí) Heleno, nic není strašnějšího než dát lidem ráj na zemi! Proč ženy přestaly rodit? Protože se celý svět stal Dominovou Sodomou!
Helena: (vstane)
Alquiste!
Alquist:
Stal! Stal! Celý svět, celé pevniny, celé lidstvo, všechno je jediná bláznivá, hovadská orgie! Už ani ruku nenatáhnou po jídle; cpe se jim rovnou do úst, aby nemuseli vstát - Haha, vždyť Dominovi Roboti všechno obstarají! A my, lidé, my, koruna stvoření, my nestárnem prací, nestárnem dětmi, nestárnem chudobou! Honem, honem sem se všemi rozkošemi! A vy byste od nich chtěla děti? Heleno, mužům, kteří jsou zbyteční, nebudou ženy rodit!

Hodnocení:                ★★★★★

Divadelní hry jsou poněkud těžší na čtení. Mě se navíc dost pletly osoby. Ale to nijak neubírá příběhu na zajímavosti. Tuto knihu jsem si chtěla přečíst už od základky, kdy jsme měli v čítance úryvek, který se mi líbil a zdálo se, že by celá knížka mohla být zajímavá. Je škoda, že jsem se k ní dostala až po tolika letech. Čapek tyto sci-fi příběhy uměl psát, myslím, že většina z nich je i dnes aktuální. 


E-book zdarma ke stažení ZDE

Další knihy autora:

1 komentář:

  1. četla jsem na gymplu a líbilo se mi, možná se to přečtu někdy znovu :-)

    OdpovědětVymazat