neděle 20. března 2022

Léto / Zima

Originální název:
              Summer / Ethan Frome
Autor:                                    Edith Wharton
Překlad:                                Kateřina Hilská
Vydání:                                  Městká knihovna Praha, 2017
Počet stran:                         264
Vazba:                                    e-book
Přečteno:                              2021

Obsah:

Kniha obsahuje dvě kratší prózy.
Zima: Příliš silný smysl pro povinnost už před lety uvěznil Ethana v malé obci, kde se narodil. Někdo se musel postarat o nemocnou ovdovělou matku. A tak se Ethan vzdal všech svých snů, převzal nevýdělečnou pilu po otci, zůstal doma a oženil se se ženou, k níž nic necítil, ale která mu pomohla s péčí o matku. Možná by tak byl spokojený, kdyby si manželka nesjednala na výpomoc mladší příbuznou, plnou energie a života. Ethan v sobě objevil city, o kterých neměl ani tušení. Ovšem ani tentokrát mu smysl pro povinnost nedovoluje, aby opustil manželku. Marně hledá východisko z této bezvýchodné situace. Jeho myšlenky i celý život je ponurý a studený jako zima, která právě vládne krajině kolem.
Léto: Mladá Charity sní o tom, že jednou odejde do velkého města, kde je tolik možností a zábavy. Zatím však žije u pěstouna a pracuje v knihovně a šetří peníze, aby si svůj sen jednou mohla splnit. Během léta však prožije milostné dobrodružství s mladým mužem, který do městečka zavítal. Léto však skončí a spolu s ním i láska, která však nezůstala bez následků. 

Ukázka:

"Kvůli čemu bys chtěl jít na Horu?"
"Musí to být přece dost zajímavé místo. Je tam taková podivná kolonie, víš: něco jako vyděděnci, malá nezávislá říše. Jistě už jsi o nich slyšela; ale prý nemají s lidmi v údolích nic společného - vlastně se na ně dívají trochu svrchu. Jsou to asi drsňáci; ale musejí být moc zajímaví."
Nevěděla tak docela, co myslí tím, že musejí být moc zajímaví; ale tónem vyjadřoval obdiv a ještě prohloubil její počínající zvědavost. Najednou jí přišlo podivné, že toho sama ví o Hoře tak málo. Nikdy se na ni neptala a nikdo jí nikdy nenabídl poučení. Severní Dormer bral Horu jako danost a spíš intonací než otevřenou kritikou vyjadřoval své pohrdání.
"Je to úplně zvláštní," pokračoval, "že zrovna támhle, na vršku toho kopce má být hrstka lidí, kterým jsou všichni ostatní úplně fuk."
Ta slova ji vzrušovala. Připadala jí jako vysvětlení k jejím vlastním vzpourám a vzdoru, a toužila po tom, aby jí řekl víc. "Moc o nich nevím. Byli tam odjakživa?"
"Nikdo zřejmě přesně neví, jak dlouho tam jsou. V Crestonu mi řekli, že první osídlenci byli nejspíš muži, kteří pracovali na železnici, co se stavěla mezi Springfieldem a Nettletonem před čtyřiceti padesáti lety. Někteří se dali na pití a měli oplétačky s policií, tak utekli a zmizeli v lesích. Asi za rok nebo za dva se pak objevila zpráva, že bydlí na Hoře. Pak se k nim asi přidali další - a narodily se jim děti. Teď říkají, že je tam nahoře přes sto lidí. Zřejmě nespadají pod jurisdikci v údolích. Žádná škola, žádný kostel - a žádný šerif se jaktěživ nejde podívat, co tam provádějí. Ale copak o nich v Severním Dormeru lidi nikdy nemluví?"
"Nevím. Říkají, že jsou zlí."
Zasmál se. "Vážně? Tak se na ně půjdem podívat, ne?"
Jak to navrhl, začervenala se a otočila k němu tvář. "Asi jsi nikdy neslyšel, že já tamodtud pocházím. Přivedli mě sem dolů, když jsem byla malá."

Hodnocení:                        ★★★★☆

Je neuvěřitelné, jakým způsobem autorka dokázala vystihnout náladu obou ročních období a propojit ji z příběhem. Čtenář má pocit, jako by slovy malovala obraz krajiny, zímní tmavý a bezútěšný, letní zářivý a plný života. Myslím, že jsem nikdy nečetla nic poetičtějšího. Ani jeden z příběhů nemá šťastný konec. V tom letním je alespoň malé pozitivum, protože hrdinka si stihla od života vzít alespoň pár týdnů radosti a štěstí, které však skončilo s nástupem podzimních plískanic. Zimní příběh je však ponurý, temný a studený od počátku do konce. Žádný příslib jara nebo naděje...


Další knihy autora:

E-book zdarma: ke stažení ZDE

Žádné komentáře:

Okomentovat