neděle 27. března 2022

Pohádka o Raškovi

Autor:
                      Ota Pavel
Vydání:                    2020, Městská knihovna Praha
Počet stran:           65
Vazba:                      e-book
Přečteno:                2022

Obsah:

Netradičně zpracovaný životopis našeho sportovce, olympionika Jiřího Rašky. Poeticky a s mírnou nadsázkou popisuje jeho dětství ve Frenštátě, začátky lyžování na prkýnkách ze sudu od slanečků, tvrdou dřinu, až po úspěch na Olympiádě v Grenoblu v roce 1968. Samotný život Jiřího Rašky byl svým způsobem pohádkový a obohacení faktů o pohádkové motivy mu dodalo na zajímavosti.

Ukázka:

Maminka krmila Jirku bramborovou polívkou s hříbky a kropila ho vodou z potoka. Vyrostl v pořádného kluka. Měl rozčepýřené vlasy a podobal se horské kleči, která roste až tam, kde se ničemu jinému nedaří. Ale ze země ji nic nevyrve. Ani vítr, ani lufťáci z Prahy. Byl plachý, protože za společníka měl tichý les a horské stráně. Přátelil se s modrými potoky a kamarádil s bílým sněhem. Volal na ptáky, kteří kroužili nad špičkami stromů, a utíkal na lyžích za urousanými zajíci a přál si, aby na něho počkali. Ale nikam nevzlétl a nikoho nedohonil, jenom svůj stín měl vpředu anebo v patách. Připadal si ubohý proti všem v přírodě, kteří běhají, skáčou a létají. Ale bude jako oni:
„Zajíci, jednou vás na lyžích doženu, vykrákám vás za dlouhé uši! Havrani! Jednou k vám vzlétnu a natrhám si šišky z nejvyšších smrků! Beránci na obloze! Až vyrostu, pocuchám vám kožich! Slyšíte?“

Hodnocení:                        ★★★★☆

Kniha je určená především dětem a tak je i napsaná stylem, který děti dozajista ocení. Líbí se mi na ní, že formou pohádkového příběhu dětem představuje skutečnou osobnost našich sportovních dějin a jeho život. Má vše, co by kniha pro děti měla mít: zajímavý příběh, poučení, nenásilný výchovný aspekt, humor a dobrý konec. Ale přece jen už je trošku staršího data a některým věcem by současné děti nemusely rozumět - proto ta jedna hvězdička dolů. Jinak se mi velmi líbila a doporučuji ji dětem i jejich rodičům. 


Další knihy autora:

E-book zdarma: ke stažení ZDE

Žádné komentáře:

Okomentovat