neděle 24. října 2021

Ječmínkův návrat

Série:
                    Romance o Ječmínkovi
Autor:                   František Kubka
Vydání:                 Československý spisovatel, 1974 
Počet stran:        314
Vazba:                   pevná, vázaná, s přebalem
Přečteno:             2021

Obsah:

Jiří Pražma z Chropyně, řečený Ječmínek, stále ve službách krále Fridricha Falckého putuje Evropou. Jeho prostřednictvím se dozvídáme o mnohých diplomatických jednáních, které předcházely vpádu Švédských vojsk do Čech, o nadějích, které lidé ve vyhnanství do této války vkládali, i o tom jak se to vše po smrti Švédského krále Gustava Adolfa zvrhlo... Spolu se Švédským vojskem se vrací domů i Jiřík, ale marně se snaží, aby dohody byly dodrženy. Znechucen brutalitou Švédských dobyvatelů dezertuje a vrací se do rodné Chropyně, ke svým. Doma ho po tolika letech nikdo nepozná a vítají jej jako bájného krále Ječmínka. Jiřík vida jejich bídu a naději s níž k němu vzhlížejí, nemůže přiznat pravdu a tak hraje roli Ječmínka a snaží se lidem pomáhat, jak nejlépe umí.

Ukázka:

Jiříkova krev už dávno nekypěla jako v cařihradských časech. Až do dna ho vyčerpala královnina láska v domě te Wassenaer. Neuměl se již vzpírat a bránit. Turci ho nakazili vírou v osud. Kalvínské Holandsko ho naučilo poddávat se předurčení. V mraveništi Švédska pokořil se vůli člověka, jakého dosud nepoznal. Ačkoli první rozhovor s králem byl zatím i rozhovorem posledním, myslil stále na něho a od jitra do večera ho měl před očima. Byl všudypřítomný. Přikázal Jiřímu, aby neodcházel, a Jiří zůstal.

Hodnocení:                        ★☆☆☆☆

Po pravdě jsem asi nikdy nic nudnějšího nečetla. Většinu knihy zaplňovala samá politická jednání.. Kdo sledoval jaké cíle. Kdo se s kým spojil a proti komu. Kdo za tím stál v pozadí. Kdo co kdy řekl či přislíbil. Kdo co komu vzkázal nebo napsal. Jaké byly odpovědi... A mezi tím vším se potácí náš hrdina coby tajemník, posel, člen vyslanectva... Zlom nastane, když Jiří konečně odejde z královských služeb a vstoupí do Švédského vojska v naději, že se bude podílet na osvobození vlasti. Ovšem doma Švédské vojsko nevítají s nadšením jako osvoboditele, ale spíš naopak. Ono se není čemu divit, když se tu Švédové chovají stejně jako na každém jiném dobytém území. No, ale aspoň se v příběhu konečně začalo i něco dít. Ale stejně se mi líbila vlastně až asi poslední čtvrtina, když se Jiřík vrátil domů a jak si tam vedl.


Další v sérii:
Další knihy autora:
  • Legendy o květinách

Žádné komentáře:

Okomentovat