neděle 17. října 2021

Indián a kouzelná skříňka

Originální název:
        The Indian in the Cupboard
Autor:                              Lynne Reid Banks
Překlad:                          Alena Peisertová
Ilustrace:                       MAYA
Vydání:                           Albatros 1997
Počet stran:                  155
Vazba:                             pevná, vázaná
Přečteno:                       1998

Obsah:

Omri dostal k narozeninám malou plastovou figurku indiána a celkem obyčejnou bílou skříňku, k níž se hodil maminčin starý klíček. Když si večer indiána uložil a zamknul do skříňky, začalo podivuhodné dobrodružství. Indián totiž obživnul... Omri byl nadšen, ale postupně zjišťoval, že oživlý indián už není hračkou, ale skutečným člověkem, o kterého se musí nejen postarat, ale také se k němu chovat jako ke skutečnému člověku. 

Ukázka:

Indián se nezdál moc překvapený, že je v nějakém obrovském domě v Anglii. Ukázalo se, že je velice pověrčivý, věří v kouzla a v dobré a zlé duchy. Možná si myslí, že je Omri nějaký džin nebo něco podobného v co věří Indiáni. Zvláštní bylo, že se Omriho nebál, i když džinové, obři, či velcí duchové nebo kdo ještě bývali velice mocní a často zlí. Omri došel k závěru, že když je někdo synem indiánského náčelníka, nepoleká se všeho jako obyčejný člověk. Zvlášť když má třicet skalpů.
Možná by měl někomu o Malém býkovi říct.
Potíž byla v tom, že dospělí sice obvykle věděli, co dělat, ale to jejich CO se většinou dětem vůbec nelíbilo. Co kdyby, řekněme, zašel s Indiánem za nějakými vědci nebo za někým, kdo se zabývá podobnými věcmi, aby ho prozkoumali a prohlédli? Pravděpodobně  by si ho nechali v laboratoři, ale určitě by chtěli i skříňku, a on už by si ji neužil.
Právě teď, když měl plnou hlavu nápadů, jako třeba dát dovnitř plastikové luky a šípy a koně a možná i lidské postavičky - i když to by mohlo být příliš riskantní. Kdo ví, jak by to skončilo? Třeba by spolu začali bojovat. Přes to všechno však Omri věděl docela jistě, že se nechce vzdát svého tajemství, bez ohledu na to, kolik Francouzů bylo skalpováno.
 

Hodnocení:                ★★★★★

Ačkoliv je kniha určená dětem a já ji četla až v dospělosti, musím říct, že se mi velmi líbila. Situace v níž se všichni hrdinové příběhu společně ocitli je donutila změnit vlastní povahu i názory na věci kolem. Stali se z nich skuteční přátelé. Pochopili pocity a potřeby těch ostatních a díky tomu se nakonec dokázali vzdát svých vlastních sobeckých přání.

Žádné komentáře:

Okomentovat