neděle 16. května 2021

Říkali mu Ječmínek

Série:
                     Romance o Ječmínkovi
Autor:                    František Kubka
Vydání:                 Československý spisovatel 1974
Počet stran:        300
Vazba:                   pevná, vázaná s přebalem
Přečteno:             2021

Obsah:

Jiřík z Chropyně, nemanželský syn majitele Chropyňského panství Viléma Pražmy z Bílkova, se narodil za podobných okolností jako bájný moravský král Ječmínek. Jeho matkou byla děvečka Máří, kterou pán sice velmi miloval, ale v opilosti ji vyhnal právě, když se chystala porodit. Nedošla dál, než k poli ječmene za branami zámku a tam porodila Jiříka. Ačkoliv v kronikách se o něm nic nepíše, v románu pan Vilém svého nemanželského syna uznal a dal mu dobré vychování, takže se později mohl stát pážetem samotné královny Alžběty, manželky Fridricha Falckého. A tím vlastně jeho příběh začíná...

Ukázka:

Šli spolu po jedné z cest, vybíhajících z paprsků Hvězdy. Koně ponechali v opatrování podkoního u vrat. V celé oboře nebylo živé duše. Vonělo jarem. Bylo dvanáctého března.
"U nás v Kroměříži," vyprávěl Ječmínek, "přichází jaro už o Hromnicích. Ne že by sešel sníh. Haná je ještě v bílém, jako nevěsta. A Hostýn, moudrý a šedivý, nesundává ještě bílou čapku. Ale mámy pečou skřivánky s hrozinkou místo očka. Jdou s dětmi na pole a rozhodí za jejich zády pečené skřivánky po mezi. Když se vracejí, děti skřivánky najdou. Zaplesají: 'Křivánek nese jaro!' Je to veliká radost. - Děvčata o Hromnicích vyskakují hodně vysoko. Aby v létě tak vysoko vyrostl len. Asi takhle!"
Jiřík vyskočil.

Hodnocení:                ★★★☆☆

Ječmínkův příběh je poutavý a zajímavý. Přibližuje nám jedno z nejtěžších období našich dějin. Začíná příjezdem krále Fridricha Falckého do Čech, popisuje jeho korunovaci a vládu. Zmiňuje bitvu na Bílé hoře, po níž je Jiřík alias Ječmínek nucen, podobně jako spousta dalších, opustit zemi. V této chvíli mě kniha přestala bavit. Další děj je plný zbytečných bitek pro malichernosti, z nichž sice Ječmínek vyvázne živý, ale ne s čistým štítem. A spousta zlomených ženských srdcí... Kladný hrdina ze začátku románu se mění v neutrálního, místy až záporného. Zatímco v první polovině knihy jsem si rozsáhlé popisy všeho možného užívala, v té druhé mě spíš obtěžovaly. Co mě u knihy udrželo až do konce bylo časté láskyplné vyprávění Ječmínka o rodné Chropyni a Hané. Tento kraj jsem si totiž už dávno zamilovala.


Další v sérii:
Další knihy autora:

Žádné komentáře:

Okomentovat