neděle 10. října 2021

Duhový had


Originální název:   
The Dreaming
Autor:                          Barbara Woodová
Překlad:                      Daniel Trubač
Vydání:                        Knižní klub - 1995
Počet stran:                508
Vazba:                          pevná, vázaná s přebalem
Přečteno:                    1996

Obsah:

Joanna vyrůstala v Indii. Po smrti svých rodičů se jí dostává do rukou matčin deník z nějž se dozvídá, že nad rodinou visí temné prokletí. Vydává se po stopách své matky do Austrálie, aby odhalila toto tajemství. Zde se setkává s Hughem, majitelem ovčí farmy a nalézá v něm svého životního partnera. I přes to, že po jeho boku žije šťastný život, stále ji pronásledují zlé sny o jejich původu ani důvodu nemá tušení. Seznamuje se s různými domorodými legendami a rituály ve snaze zlomit kletbu. Dokáže nalézt duhového hada a usmířit jej?

Ukázka:

"Mohu se zeptat, co vás sem přivedlo?" otázal se zvědav, co spojuje tu sebejistou mladou ženu s chlapcem a polodivokou domorodou dívkou.
"Před dvěma roky mi zemřela matka," odpověděla Joanna. "V Indii. Zemřela stižena duchovní kletbou." Joanna se odmlčela a přemýšlela o jedové písni. "Věřila, že po ní tu chorobu jaksi zdědím. Přišla jsem sem, abych odhalila její tajemství a očistila se od něho, abych se uzdravila."
"A proto jste vybudovala tu léčivou zahradu?"
"Tyto byliny léčí tělo, pane McNeale. Obávám se, že s lékem, který hledám, to bude poněkud komplikovanější. Zčásti i proto, že má něco společného s jistým místem."
"S místem?"
"Jmenuje se Karrra Karra, nebo si to alespoň myslím. Má matka věřila, že na tom místě se skrývá klíč k celému tajemství. Ale zatím jsem jej nenašla."

Hodnocení:                ★★★★☆

Velice poutavý příběh z prostředí o němž toho až tak mnoho nevíme. Je zajímavé číst o domorodých legendách a rituálech a objevovat je společně s hrdinkou. Je v tom romantika, intriky, tajemství, dobrodružství, mystika... Od všeho je tam kousek, až by se mohlo zdát, že je to pěkná slátanina. Ale ve výsledku je to čtivé i když někdy těžko uvěřitelné.

Žádné komentáře:

Okomentovat