neděle 19. září 2021

Výpravy za dobrodružstvím


Autor:
                  Miloš Zapletal
Ilustrace:            Marko Čermák
                                 Blanka Votavová
                                 Petr Urban
                                 Antonín Pospíšil
Vydání:                Albatros, 1986
Počet stran:        360
Vazba:                  pevná, vázaná, s přebalem
Přečteno:            1987

Obsah:

"Dobrodružné knížky jsou plné příhod, které prožili jiní.
Tato kniha je plná dobrodružství, která prožiješ ty."
To je jakýsi podtitul knihy. Příslib vlastních dobrodružství. Auror tím má na mysli dobrodružství vlastního objevování přírody a na této cestě čtenáře provází. Kniha je rozdělena do 6 ročních období. My sice známe jen 4, ta dvě navíc jsou předjaří - doba na rozhraní mezi zimou a jarem, kdy už není sníh, ale ještě vlastně téměř nic neroste natož aby kvetlo. A to druhé navíc je babí léto - doba mezi létem a podzimem, krásné období během něhož je příjemné slunečné počasí jako v létě, ale už ne tak horko, doba během níž se listí stromů zbarvuje do všemožných odstínů žluté, oranžové a červené... V každém tom období je několik kapitol, které přibližují různé biotopy a upozorňují na zajímavosti, které v nich děti můžou pozorovat. Na začátku kapitol je krátký příběh, v němž autor poutavě popisuje některá ze svých vlastních dobrodružství. Následně poskytuje návod, jak můžete podobné dobrodružství zažít sami.



Ukázka:

Ale kde dobrodružství hledat? To ví málokdo. Většinou se lidé spokojí s tím, že se dívají na vzrušující příběhy v televizi, chodí za nimi do kina. Nebo o dobrodružství jen čtou a sní.
A přece je dobrodružství blízko, skoro na dosah. Jen o něm vědět! Čeká za posledním domem na konci poslední ulice. Na loukách, v polích, uprostřed lesů. Ve skalnatých roklích i na pasekách. U potoků a říček, přitékajících z neznáma.
Nevěříš? 

Hodnocení:                ★★★★★

Jedna z nejúžasnějších naučných knih pro děti, co znám. Kniha, která pomáhá dětem objevovat přírodu na vlastní pěst. Upozorňuje na zajímavé objekty k pozorování v různých ročních období a v různých biotopech. Kromě názvu rostlinky nebo zvířátka se děti moc dalšího nedozví. Kniha je vede k vlastnímu pozorování a formou úkolů je navádí k tomu, čeho si mají všimnout, čím je vybraný objekt zvláštní. Byla mou inspirací v dětství a i nyní se k ní ráda vracím i když už na pozorování přírody nemám tolik příležitostí ani času. Inspirovala mě k založení blogu Tajemství zahrady, na němž svá  občasná pozorování sdílím s případnými čtenáři.


Žádné komentáře:

Okomentovat