neděle 3. května 2020

Batman


Autor:
                Craig Shaw Gardner
Překlad:            Ivo Šmoldas
Vydání:
              Premiéra - 1991
Počet stran:     160
Vazba:                měkká, brožovaná
Přečteno:          1994

Obsah:

V Gotham City řádí šílenec, který si říká Joker. Jeho cílem je získat nadvládu nad městem pomocí smrtícího plynu. Proti němu se postaví hrdina v netopýří masce - Batman. A samozřejmě nechybí kráska, po které oba protivníci touží. Město je svědky Jokerova řádění i jejich vzájemných soubojů. A všichni si kladou otázku: Kdo vlastně je ten Batman? Není to jen další zločinec, bojující o ovládnutí města?

Ukázka:

"Věnuji vám tuto sochu," rozvíjel primátor svůj květnatý způsob řečnění, "sochu muže, který ztělesňuje minulost, současnost i budoucnost našeho města."
Tohle snad už ani nemohlo být dokonalejší! To bylo naprosto perfektní! Jokerovi se strašně chtělo zahalekat, jenže by nerad odváděl pozornost od ceremonií. 
Primátor zatáhl za šňůrku. Plachta sklouzla dolů.
Cože? Jen si představte, jak musel být Joker překvapen. Vůbec to nebyla socha Johna T. Gothama. Námětem k soše byl někdo nesrovnatelně elegantnější - nu, Joker vlastně neměl ani ponětí o tom, jak vypadal John T. Gotham, a koneckonců ho to ani netrápilo - proč se taky takovými věcmi trápit, když máte možnost spočinout pohledem na soše těchto kvalit! Tak to je ona! Dílo nevybranějšího goticko-postmodernisticko-neorealisticko-expresionistického stylu. Joker! - vstřícně mávající dvojicí ručních samopalů, jako by to byly pouhé revolvery. Jaký to cit pro styl! Jaká Finesa! Bylo to vskutku umělecké dílo, které vás dokáže oslovit!
Joker by v sobě nepocítil větší pýchu, ani kdyby sochu vytesal sám. Což koneckonců také udělal.

Hodnocení:                ★★★★☆

Ani netuším, kde se u nás ta knížečka vzala. Já bych si ji nekoupila, tento žánr nepatří k mým oblíbeným. Nejspíš jsem ji dostala k nějaké objednávce jako bonus. Ale když už jsem ji měla doma, tak jsem ji nakonec přečetla a musím přiznat, že to nebylo nejhorší, četlo se to docela dobře. S filmem nemůžu srovnávat, neviděla jsem ho.


Žádné komentáře:

Okomentovat