neděle 14. ledna 2024

Anna Elliotová

Originální název:        Persuasion
1. vydání:                        1817
Autor:                             Jane Austenová
Překlad:                         Eva Ruxová
Vydání:                          Odeon 1968
Počet stran:                  257
Vazba:                            měkká, brožovaná
Přečteno:                      2023

Obsah:

Anna Elliotová před lety zrušila zasnoubení s bezvýznamným námořním důstojníkem, kterého sice milovala, ale pro její rodinu nebyl společensky přijatelný. Nyní, po osmi letech, její otec promrhal jmění, je celá rodina nucena se vystěhovat a dům pronajmout, aby měli vůbec z čeho žít. Náhoda tomu chtěla a její dávná láska se nyní coby bohatý kapitán zvučného jména se nastěhuje právě do jejich domu a uchází se o ruku její přítelkyně. Jenže city ani jednoho z nich nevyprchaly...

Ukázka:

Anna se nikdy zdráhavěji nepodrobila žárlivým a nemoudrým nárokům Maryiným, muselo to však být a tak vyrazili do města, Charles pečoval o sestru, kapitán Benwick si hleděl Anny. Jak spěchali kolem, připomněla si okolnosti, jichž táž místa byla časně ráno svědkem. Tady naslouchala Henriettiným plánům, aby doktor Shirley odešel z Uppercrossu; kousek dále poprvé uviděla pana Elliota; okamžik vzpomínky bolo to jediné, co bylo možno věnovat někomu jinému než Louise a těm, kdo se starali o její blaho.
Kapitán Benwick byl k ní nanejvýš pozorný a ohleduplný; a jak se všichni v onen den zdáli spojeni neštěstím, pocítila k němu vzrůstající náklonnost a dokonce radost při pomyšlení, že by to snad mohla být příležitost k pokračování jejich známosti.
Kapitán Wentworth je už vyhlížel s čtyřmístným kočárkem připraveným na dolním konci ulice, aby to měli co nejblíž; avšak jako zřejmé překvapení a rozmrzelost nad tím, že nahradili jednu sestru druhou - změněný výraz tváře - úžas - načatá a potlačená slova, jak naslouchal Charlesovi, byly pro Annu pokořujícím přijetím; nebo ji alespoň musely přesvědčit, že má u něho cenu, jen pokud může být prospěšná Louise.
Snažila se uklidnit a být spravedlivá. Jistě by se nebyla snažila vyrovnat Emě v jejím cítění k Henrymu, ale kvůli němu byla by ošetřovala Louisu s horlivostí přesahující obvyklé požadavky ohleduplného zacházení; a doufala, že nebude tak nespravedlivý a nebude se domnívat, že se chtěla vyhnout posloužit přítelkyni.

Hodnocení:                                    ☆☆☆☆☆

Tak toto byla jedna z nejnudnějších knih, které jsem kdy četla. Vzhledem k tomu, že autorka patří k poměrně oblíbených, tak jsem ve čtení pokračovala v naději, že se konečně něco stane a začne se odvíjet nějaký děj. Nestalo se, děj prakticky žádný, jen se všichni potkávali na různých večírcích, návštěvách, procházkách a neustále klábosili o ničem. Někde v půli jsem také litovala, že jsem si od začátku nedělala poznámky, kdo je kdo, kde kdo bydlí a v jakých jsou postavy vzájemných vztazích. Bylo to absolutně nepřehledné. Konec byl předvídatelný, takže ani ten můj dojem z knihy nezachránil.
Austenovou nikdy více!


Další knihy autora:

1 komentář:

  1. Tuto knihu jsem nečetla, ale jiné od Jane Austen ano a žádná z nich mě nezaujala. Četla jsem to hlavně proto, že jsem se snažila pochopit, proč je to tak populární. Maximálně se kouknu na nějaký film podle předlohy od ní.

    OdpovědětVymazat