neděle 4. června 2023

Dobrodinec

Originální název:
        The Angel Maker
1. vydání:                        1993
Série:                               Boldt / Matthews (2.)
Autor:                              Ridley Pearson
Překlad:                          Irena Ročková
Vydání:                           Knižní klub, 1995
Počet stran:                  353
Vazba:                             pevná, vázaná s přebalem
Přečteno:                       1996

Obsah:

Obchod s lidskými orgány je výnosné podnikání. Zvlášť, když se nemusí dárci nic platit. Stačí se na pár dní ujmout nějakého tuláka či bezdomovce, dát mu najíst, nechat ho přespat... A když se nebožák probudí, nemá ani tušení, že přišel o ledvinu nebo jinou část těla. A někdy se také už neprobudí... Co na tom, stejně nikomu nechybí. On je anděl, dobrodinec... Zbavuje svět bezcenných lidí, aby zachránil život těm, co si ho zaslouží mnohem více a také můžou zaplatit...

Ukázka:

"Máme co dělat se stejným modelem. Koneckonců i naše zaměstnání je modelové - policajti a lumpové. Tahle kost," přesunul svou pozornost na žebro, "se nikdy nezahojila. Neměla čas. Vidíš tady to odlišné zbarvení? To znamená, že byla pohřbená několik dní po operaci. Ano, po operaci. Někdo tu ženu otevřel, buď aby ji léčil nebo aby z ní něco ukradl. Ale ne v nemocnici, ne v normálním systému. Je docela možné, že ji to zabilo. Pokud už nebyla mrtvá. A otevřel ji chirurg. Někdo, kdo už řezal žebra tolikrát, že použil nůžky místo nástrojů, o kterých nám říkali ve škole. S nůžkami se pracuje líp. A ti tuláci, jejichž složky jsem dal Matthewsové - Walkerová, Shermanová, Blumenthal -, se taky dostali do rukou chirurgovi. Stejnému člověku? Ze stejného důvodu? Tady mu nešlo o ledvinu, to vím přesně. Podle řezu šlo o játra nebo o plíce. Je to práce pořád stejného doktora?..."

Hodnocení:                        ★★★★☆

Po knize jsem sáhla, protože v té době už jsem neměla nic lepšího ke čtení. Obvykle detektivky ani thrillery nečtu - na svém kontě jich mám jen pár. I přesto, že to není moje oblíbená četba, musím hodnotit vysoko. Když už se člověk začetl, nedalo se od toho odtrhnout. Musím přiznat, že autor umí nejen udržet čtenáře v napětí ale také jej stupňovat. Jen málo knih ve mě zanechá tak hlubokou stopu, abych si i po letech pamatovala nejen příběh, ale i spoustu detailů.


Další v sérii:
  • Spodní proudy
  • Krysař
  • První oběť
  • V zemi nikoho
  • Staré hříchy

Další knihy autora:

Žádné komentáře:

Okomentovat