neděle 30. dubna 2023

Zlomený meč

Podtitul:
            Povídka o Markomanském králi Marobudovi
1. vydání:            1932
Autor:                Eduard Štorch
Ilustrace:            Zdeněk Burian
Vydání:                SNDK, 1967
Počet stran:         167
Vazba:                pevná, vázaná
Přečteno:            2022

Obsah:

V dějepise jsme se učili, že první stát na našem území byla Sámova říše. Není to tak úplně pravda, Sámova říše byla prvním slovanským státem. Dávno před Sámem tu byla jiná velká říše - Marobudova. Král Marobud dokázal sjednotit germánské kmeny, vybudoval tak říši, která dokázala odolat rozpínavosti sousední římské říše. Na základě známých faktů autor přináší příběh života krále Marobuda, upevňování moci a budování říše, popisuje válečné tažení proti Římanům. 

Ukázka:

Když porada spěla ke konci a všichni vůdcové již králi, jak obvykle na meč věrnost přísahali, přivedli jakousi starou ženu pichlavých očí. Pravili o ní, že je to proslulá věštkyně.
Marobud poručil, aby věštila o výsledku boje. Stařena byla ochotna. Požádala krále, aby sám uťal věštebnou ratolest z dubu, který stojí za jeho stanem.
Šel tedy Marobud i s družinou k rozložitému dubu. Vytasil meč, mocně se rozpřáhl a ťal do větve. Meč švihl vzduchem, zasyčel v tvrdém dřevě a vyletěl Marobudovi z ruky. Dopadl na skalisko, břinkl o ně a rozletěl se na dva kusy...
Král Marobud ustoupil o dva kroky, jako by byl na něho zasyčel had. Družina stála zaleknuta - beze slova.
Králův meč zlomen...
Oznamují snad bohové tímto způsobem výsledek boje?

Hodnocení:                        ★★★★☆

Eduard Štorch byl mým prvním oblíbeným autorem a přečetla jsem od něj vše, co se mi dostalo do ruky vč. několika vyloženě naučných knih. Přestože jsem se snažila, některé knihy se mi v té době ani později nepodařilo sehnat. Je to škoda, protože Štorch měl úžasné vypravěčské nadání, díky němuž si dokázal získat srdce mnoha malých čtenářů. Navíc své příběhy opíral o skutečné historické události nebo archeologické nálezy, čímž jim dodával na autentičnosti. Kniha Zlomený meč patří k těm méně známým, stejně jako příběh, který vypráví. Nevím, jak je to s dějepisem v současném školství, ale v mém dětství se této době věnovala jen velmi stručná zmínka o tom, že "jedněmi z prvních obyvatel našeho území byl germánský kmen Markomanů." O tom, jak mocnou říši zde vybudovali už žádná zmínka. I přesto, že je kniha určená primárně dětem, tak mě obohatila o nové znalosti historie. Navíc je to pěkný příběh, psaný čtivou formou.


Další knihy autora:
  • Lovci mamutů
  • Bronzový poklad
  • Osada Havranů
  • Hrdina Nik
  • Minehava
  • Volání rodu

Žádné komentáře:

Okomentovat