neděle 7. května 2023

Kuchařské recepty vypsané z krásné literatury

Autor:
                       Jaroslava Jiskrová
Ilustrace:                Adolf Born
Vydání:                    Odeon 1989 (1.vydání)
Počet stran:            256
Vazba:                       pevná, vázaná s přebalem
Přečteno:                 2014

Obsah:

Unikátní kniha, která se tváří jako skutečná kuchařka. Při troše fantazie a zkušenosti se dokonce podle některých receptů dá i něco uvařit. Asi každý, kdo trošku více čte, se už setkal s tím, že někdo z knižních hrdinů něco vařil a dokonce byl zmíněn i jakýsi postup. Asi nejznámějším takovým receptem v literatuře je "narozeninový dort pejska a kočičky" - ani ten v knize nechybí. Autorka knihy se zaměřila na všemožné recepty v literatuře a doslova je vyzobala do jedné knihy. U každého receptu je samozřejmě uveden zdroj, který může sloužit jako inspirace, co si příště přečíst.  

Ukázka:

Co to je krampampule? Je to ten nejstrašnější nápoj, jaký si možno představit, ale v očích slováckého sedláka platil zřejmě za vzácnou pochoutku, za to nejlepší, čím možno hosta uctíti. Přišli jsme k uječkovi dopoledne. Očekával nás a na stole byla připravena hliněná mísa, talířek s cukrem, láhev slivovice, krajáč husího sádla a velká sběračka. Uječek nás usadil ke stolu a s obřadnou vážností jal se připravovati kouzelný nápoj. Do mísy nalil slivovice, naházel do ní cukru, načež slivovici zapálil, do modrého plamene pak naléval husí sádlo, které syčelo a škvařilo se. Míchal touto tekutinou, načež ji sběračkou nalil do našich sklenic. Nalil i sobě a zvedl svoji sklenku na naše zdraví. Nezbylo nám, než se zaťatými zuby vypít tento lektvar, nechtěli-li jsme svého hostitele smrtelně uraziti. 
 

Hodnocení:                    ★★★★★

Vaření je mým koníčkem, možná i vášní. Někteří milovníci vaření sbírají kuchařky. Těch já mám jen pár, většinou od těch nejslavnějších autorů. Já se zaměřila spíše na knihy pojednávající o jídle a vaření netradičním způsobem, o historii gastronomie a stolování, různé zajímavosti apod. Tak je asi pochopitelné, že tato sbírka receptů má v mé knihovně čestné místo a čas od času jí zalistuju a pár úryvků si přečtu. A občas zkusím i něco uvařit...  Samozřejmě vlastním i druhý díl, který je ještě obsáhlejší. Asi nikdy mě nepřestane udivovat, kolik spisovatelů si dalo tu práci a popsalo ve svém díle postup přípravy jídla, někteří dokonce i ve verších. Vím, že tato knížka není pro každého a že ji ocení jen pár nadšenců, k nimž patřím i já. 


Další v sérii:
  • Kuchařské recepty vypsané z krásné literatury II.
Další knihy autora:

Žádné komentáře:

Okomentovat