sobota 15. dubna 2023

Příběhy tisíce a jedné noci

Autor:
                    Eduard Petiška
Ilustrace:             Karel Teissig
Vydání:                 Mladá fronta, 1971
Počet stran:        208
Vazba:                  pevná, vázaná s přebalem
Přečteno:            1987

Obsah:

Oblíbený autor dětských knih vybral a zpracoval orientální příběhy a pohádky, které podle legendy vyprávěla králi jeho manželka Šahrazád, aby si zachránila život. Nenechte se zmást autorem ani námětem knihy - není určena dětem! Hned první příběh vás seznámí s oním králem a důvody, které ho vedly k tomu, že každou svou manželku hned ráno po svatební noci nechal popravit. Následuje Šahrazádino vyprávění v němž každý příběh má králi i čtenářům přinést poučení, aby v závěru mohl dojít k poznání, že i když ho jeden člověk zradil, nemusí kvůli tomu zanevřít na všechny, protože lidé jsou různí: dobří i špatní, hloupí i chytří, sobečtí i obětaví, laskaví i hrubí, upřímní i lháři... A také to, že jak se člověk chová, to se mu jednou vrátí.

Ukázka:

Marně se bránil mudrc Dúbán pomluvám, za kterými se skrýval králův strach.
"Ó králi," prosil Dúbán, "nech mě žít a Bůh nechá žít tebe. Nenecháš-li žít mně, nedopřeje ani tob Bůh života."
Ale Dúbánova moudrost byla bez moci a za královou nevědomostí stál kat.
"Dopřej mi tedy aspoň," požádal Dúbán krále, "abych doma zařídil své věci, rozdělil knihy a majetek. Jednu z těch knih, nejvzácnější ze všech, pak přinesu darem tobě. Jsou v ní nashromážděna tajemství, jaká nikdo na světě nezná. A první z nich je takové: až mi dáš setnout hlavu a obrátíš tři listy a přečteš tři řádky na pravé straně, budeš moci rozmlouvat s mou uťatou hlavou a odpoví ti na všecko, co budeš chtít vědět."
Král se třásl nedočkavostí, jak si přál zažít zázrak s hlavou a knihou. Přikázal strážím, aby mudrce odvedly a co nejdříve s ním přišly zpátky. Mudrc Dúbán se vrátil s velkou starou knihou a s nádobkou naplněnou práškem. Vyžádal si mísu, do mísy vysypal prášek a řekl:
"Až mi kat setne hlavu, ať ji položí na tento prášek a prášek zastaví krev. Potom otevři, králi, knihu."
"Kat vykonal svou práci a přitiskl Dúbánovu hlavu na prášek v míse. Hlava otevřela oči a její ústa pravila:
"Otevři knihu, králi."
Král otevřel knihu a začal listovat.

Hodnocení:                       ★★★★☆

Přestože je autor znám především svou tvorbou pro děti, napsal i několik knih pro dospělé. Tato je jednou z nich. Přestože v knihovně byla zařazená v oddělení pro dorost (tedy mládež cca 14-18 let), nejsem si zcela jistá, zda je pro ně vhodná. I když je pravda, že já ji v tom období četla. Casanovu byste dětem číst asi taky nedali, že? Už po přečtení prvního příběhu mi bylo jasné, že bych se s tím neměla moc chlubit, zvláště pak rodičům. Na to je v ní příliš mnoho milostných dobrodružství. 


Další knihy autora:

Žádné komentáře:

Okomentovat