neděle 19. března 2023

Ostrov pokladů

Alternativní název:   
Pokad na ostrově
Originální název:        Treasure Island
Autor:                              Robert Luis Stevenson
Ilustrace:                        František Tichý
Vydání:                            Odeon, 1972
Počet stran:                    164
Vazba:                              pevná, vázaná
Přečteno:                        1986

Obsah:

Mladý Jim Hawkins žije poklidně s matkou, která vlastní hostinec. Když náhle zemře starý námořník, který si u nich ubytoval, najdou v jeho věcech mapu k pokladu ukrytému na dalekém ostrově. Spolu s přáteli zorganizují výpravu za pokladem. Netuší však, že většinu posádky, kterou si najmuli, tvoří piráti také prahnoucí po pokladu. Nebezpečné dobrodružství může začít...

Ukázka:

Viděl jsem, že nesmím ztrácet čas; uhnul jsem ráhnu, znovu se svažujícímu na palubu, proklouzl na záď a po schodech sběhl do kajuty. Byla tam nepředstavitelná spoušť. Všechny zásuvky vypáčili, jak se sháněli po mapě. Podlaha byla zanesena bahnem, jak na ní ti otrapové, zablácení z bažin kolem táborového ohně, sedali a rokovali. Na světle nabílených přepážkách se zlatou obrubou byly znát otisky špinavých rukou. Podle komíhání lodi o sebe v koutech cinkaly tucty prázdných lahví. Jedna doktorova lékařská kniha ležela rozevřená na stole, listy z ní z poloviny vyrvali, asi na fidibusy19. Nad tím vším kalně doblikávala okrově hnědá začouzená lampa. Slezl jsem do sklepa; soudky odnesli, úžasnou spoustu lahví vypili a pohodili. Co vzpoura začala, jistě ani jeden z nich nezůstal střízlivý.


 Hodnocení:                    ★★★★☆


Myslím, že je to nejznámější kniha o pirátech. Dnes už snad patří ke klasice dobrodružné literatury a zcela jistě se podílela na tom, jak si dnes představujeme piráty. Na to, že byla napsána před 140 lety, je i dnes srozumitelná a čtivá. O její oblibě svědčí i to, že je neustále znovu a znovu vydávána. Inspirovala mnoho dalších autorů a samozřejmě neušla ani pozornosti filmařů - údajně byla předlohou pro více než dvacítku filmů, vč. animovaných. 


E-book zdarma: ke stažení ZDE

Další knihy autora:
  • Černý šíp

Žádné komentáře:

Okomentovat