neděle 8. května 2022

Zamrzlá loď kapitána Flinta

Originální název:
                Winter Holiday
Série:                                       Vlaštovky a Amazonky 4.
Autor:                                      Arthur Ransome
Překlad:                                 Jaromír Hořejš
Ilustrace:                               Kamil Lhoták
Vydání:                                   1958, SNDK
Počet stran:                           298
Vazba:                                     pevná, vázaná
Přečteno:                               1983

Obsah:

Do party Vlaštovek a Amazonek, kterou známe z dřívějších dílů, tentokrát přibývají noví "členi" - Dick a Dorotka. Je zima, prázdniny a děti je tráví v různých statcích na pobřeží polozamrzlého jezera. Nemohou plachtit na ostrov, to jim však nebrání prožít dobrodružství: rozhodli se totiž dobýt Severní pól. Samozřejmě ne ten skutečný, ale i přesto se na výpravu připravují zodpovědně jako praví polárníci. Jako základna a klubovna jim slouží hausbót strýčka Jima, alias Kapitána Flinta, který je tou dobou na cestách ve světě. 

Ukázka:

Dick a Dorotka poslouchali, co vypravoval, ale Dorotka myslila na jiný příběh. Vzpomínala, jak ona a Dick přišli na pobřeží od Dixonova statku onoho prvního dne a našli jen převrácený člun, kterého nemohli použít. A viděli beckfootskou veslici, na níž velela Nancy. Veslice plula k ostrovu. Tehdy byli Dick a Dorotka tak osamělí! A nyní se účastnili výpravy s týmiž dětmi a každou minutu se přibližovali k témuž ostrovu.
Potom zpozorovala, že ostatní jedou mnohem rychleji něž dříve. Roger a Titty je opustili, dostihli beckfootské saně, a protože nic netáhli, snažili se všemožně, aby předstihli průkopníky, připoutané k alpskému lanu. Tito také nemluvili, ale bruslili mnohem rychleji, než když startovali od přístavní hráze v Holly Howu. Bylo to, jako by ostrov byl magnet a badatelé kousky ocele, přitahované k němu silněji a silněji. Vypadalo to skoro, jako by chtěli nechat Dicka a Dorotku vzadu.
Jakmile však dostihli ostrova a oboje saně byly vytaženy na břeh v malém přístavišti jedny vedle druhých jako dva čluny, ten pocit se změnil. Starší objevitelé toho místa se snažili povědět Dickovi a Dorotce všechno o ostrově a všechno jim ukazovali, jako by byli vítanými hosty v domě.

 

Hodnocení:                        ★★★★★


Prázdninová dobrodružství party dětí patří k oblíbeným knihám dětí už po generace. I když je to jen hra, kterou si děti vymyslely, tak zážitky a dobrodružství jsou skutečná. Klidně bychom mohli prožít něco podobného někde u českého rybníka. Kdo by po tom nezatoužil?  Knihu jsem četla mnohokrát a záviděla jim. Jako dítě z města jsem mohla o podobných dobrodružstvích jen číst nebo snít. Navíc i kdyby byla příležitost (třebas v některém městském parku) podobnou výpravu uskutečnit, tak pravidelné odcházení domů na oběd, svačinu a večeři by ten zážitek dost znehodnocovaly. 


Další v sérii:
  • Boj o ostrov
  • Trosečníci z Vlaštovky
  • Petr Kachna
  • Klub lysek
  • Holubí pošta
  • Nechtěli jsme na moře
  • Záhadné vody
  • Velká šestka
  • Slečna Lee
  • Piktové a mučedníci
  • Velká severní?
  • Lysky na severu
Další knihy autora:

1 komentář:

  1. Tuto knížku jsem jako dítě četla několikrát, byť od jiného nakladatelství, a líbila se mi moc! Mám doma i Záhadné vody. Krásné vzpomínky na dětství :)

    OdpovědětVymazat