neděle 15. května 2022

Dar

Originální název:
            The Gift
Autor:                                  Danielle Steelová
Překlad:                              Štěpán Klas
Vydání:                               Knižní klub, 1995
Počet stran:                       192
Vazba:                                 pevná, vázaná, s přebalem
Přečteno:                           1996

Obsah:

Osudové setkání mladičké Maribeth očekávající nechtěné dítě s manželi Whittakerovými, kteří před časem přišli o svou dcerušku. Maribeth nemá peníze a nemá kam jít. Manželé Whittakerovi jí nabídnou dočasný azyl a postarají se o ni. Chtějí jen pomoci dívce a umožnit jí, aby si mohla v klidu rozmyslet, jak dál naloží se svým životem. I když jim Maribeth zdánlivě nemá co nabídnout na oplátku, je i ona pro ně požehnáním, protože jim pomůže překonat tu bolestivou ztrátu. A dar? Každé dítě je přece dar.

Ukázka:

Nevěděla, co má dělat, komu to říct, na koho se obrátit, a Paulovi se jí to říkat nechtělo. Až si konečně koncem května zašla za matčiným lékařem a poprosila ho, aby jejím rodičům ni neříkal. Tolik plakala, že nakonec zdráhavě souhlasil a potvrdil, že je v jiném stavu. Jak se dalo tušit, byla právě ve druhém měsíci. Paul neměl pravdu, očividně mohla přijít do jiného stavu, i když to bylo "jen jednou". Uvažovala, zda jí vědomě zalhal, nebo jestli je jen tak hloupý, když si myslí, že se to nemůže stát. Možné je obojí. V každém případě to pro ni znamenalo obrovskou smůlu, a teď seděla v ordinaci na lůžku, křečovitě se držela přehozu a po tvářích se jí koulely slzy, zatímco doktor vyzvídal, o s tím hodlá dělat.

Hodnocení:                ★★★★★

Danielle Steelová je mezi ženami velmi oblíbenou spisovatelkou. Ani já v tomto směru nejsem výjimkou. Přečetla jsem od ní několik knih. Z nich však knihu Dar považuji za jednu z nejlepších. Kromě samotného příběhu, který na rozdíl od jiných jejích románů není tak dramatický, totiž obsahuje i i zajímavé myšlenky na téma mateřství i ztráty. Z toho důvodu se k ní určitě ještě někdy znovu vrátím.


Další knihy autora:

Žádné komentáře:

Okomentovat