neděle 1. května 2022

Šaman

Originální název:
       Shaman
Série:                              Dynastie Coleových
Autor:                             Noah Gordon
Překlad:                         Miloš Chlouba
Vydání:                          Knižní klub, 1995
Počet stran:                  584
Vazba:                            pevná, vázaná s přebalem
Přečteno:                      1996

Obsah:

Lékař Rob J. Cole původem ze Skotska patří k prvním Amerických osadníkům na indiánském území. V této nehostinné a drsné krajině má rozhodně dost práce. Jeho hluchý syn zdědil rodový dar - dokáže dotykem rukou poznat, že člověk umírá. Snad i díky tomu daru mu přezdívají Šaman. Obdivuje práci svého otce a touží stát se lékařem, jako on. V té době něco nepředstavitelného pro člověka s handicapem. Přesto si jde za svým cílem.

Ukázka:

Dvacet minut před začátkem hodiny vstoupil do laboratoře nějaký osamělý student. Profesor McGowan se na urostlého mladíka nepodíval, ani ho nepozdravil. Namočil pero do inkoustu a pokračoval v psaní, když student přistoupil k střednímu sedadlu v první řadě a položil si na ně sešit. Nesedl si, misto toho se vydal na obhlídku laboratoře.
Zastavil se u nádrže se solankou a k )žasu dr. McGowana uchopil dřevěnou násadu se železným hákem na konci a začal lovit části těla v slaném roztoku, jako malý chlapec, který si hraje u rybníka. Za devatenáct let, co dr. McGowan přednášel anatomii, se nikdo takhle nechoval. Nováčci přistupovali k anatomii s posvátnou úctou, hraničící se strachem. Obvykle se sotva vlekli, často se třásli hrůzou.
"Hej vy tam. Hned s tím přestaňte. Položte ten hák." přikázal McGowan.
Mladík nejevil známky, že by něco slyšel, ani když profesor hlasitě tleskl rukama. Až potom McGowan pochopil, koho má před sebou. Začal vstávat, ale potom se opět posadil. Byl zvědavý, co bude dál.

Hodnocení:                ★★★★★

I když se jedná až o druhou knihu v sérii, u nás vyšla jako první. Ranhojič vyšel až o nějaký ten rok později. Ale to nevadí, protože knihy na sebe vlastně vůbec nenavazují - každá popisuje život jiného člena rodinného klanu a je zasazena do úplně jiného období. Tato je zasazena přibližně do poloviny 19. století v Americe. Už to samo o sobě dává lékařskému oboru široký záběr nejrůznějšího léčení, ošetření a operací, s nimiž se hrdinové musejí vypořádat. Soužití osadníků s Indiány přináší nejen další potíže, ale zároveň také nové poznatky v oblasti medicíny.


Další v sérii:
  • Ranhojič
  • Lékařka

Žádné komentáře:

Okomentovat