neděle 22. srpna 2021

Klenoty

Originální název:
           Jewels
Autor:                                Danielle Steelová
Překlad:                            Eva Kotulová
Vydání:                              Knižní klub 1994
Počet stran:                     398
Vazba:                                pevná, vázaná
Přečteno:                          1995

Obsah:

Příběh Sarah začíná ve 30. letech 20. století, kdy byla krátce a nešťastně vdaná. Po rozvodu se odjela "vzpamatovat" do Evropy, kde se seznámila s anglickým vévodou Whitfieldem. Brzy se stala jeho ženou. Společně si koupili zámeček ve Francii, kde se chtěli usadit. Možná by prožili šťastný život, kdyby nepřišla 2. světová válka. Vévoda Whitfield zmizel ve válečné vřavě a Sarah zůstala sama s dětmi na Němci zabraném zámečku ve Francii... Teď se možná začnete ptát, proč se kniha jmenuje Klenoty. Je to podle oboru, v němž Sarah začala po válce podnikat.

Ukázka:

Když zůstali po králově odchodu v místnosti sami, William se na ni s hrdostí usmál. Byl na ni velice pyšný a byl velice šťastný, a bylo jistou úlevou vědět, že jejich sňatek bude mít královo požehnání, přesto, že se William vzdal následnického práva. "Bude z tebe  krásná vévodkyně," řekl jí tiše a pak ztišil hlas ještě víc: "Vlastně by z tebe byla i zatraceně prima královna!" Oba se nervózně zasmáli a komorník, který jim přišel na pomoc, je doprovodil ven. Sarah byla nesmírně nervózní. Však to také nebyla běžná událost. Později se to snažila vysvětlit v dopise Jane, aby si to zapamatovala, ale i jí to znělo absurdně a neuvěřitelně snobsky... "a pak mi král Jiří políbil ruku a vypadal přitom sám trochu nervózně, a řekl..." Opravdu se tomu nedalo uvěřit. A sama si nebyla jista, zda tomu věří.

Hodnocení:                ★★★★☆

Co se týče romantiky, je Danielle Steelová mistryní tohoto žánru. A také skvělou vypravěčkou. Četla jsem mnoho jejích knih a můžu je doporučit.

Další knihy autora:

Žádné komentáře:

Okomentovat