neděle 3. dubna 2022

Příběhy z divokého východu

Autor:
                               Ivan Mládek
Ilustrace:                        Jerzi Ziembrowski
Vydání:                            1992, Riopress
Počet stran:                    110
Vazba:                              Měkká, brožovaná
Přečteno:                        2021

Obsah:

Typický přátelský večírek v dobách normalizace se neobešel bez sklenek vína, mísy chlebíčků a dalších dobrot. A také spousty řečí a vyprávění. Účastníci jednoho takového večírku vzpomínají na různé zážitky ať už současné, nebo dávno minulé a samozřejmě také na společné přátele, kteří se nedostavili, nebo nebyli vůbec pozváni. 

Ukázka:

Abysme byli přesný, Skácel jednou nastoupil do práce, to vy asi nevíte. Už byl ňák vopravdu v koncích, neplatil žádný složenky, tak mu v tom jeho kutlochu na Malý Straně ustřihli elektriku, plyn a snad i vodu a protože neplatil činži, tak mu ty kanci z OPBH vysadili i vchodový dvéře do kvartýru. A tak se tenkrát rozhod, že někam nastoupí. Protože měl hotovej rok na UMPRUM, tak ho vzali do Kreslenýho filmu, aby tam vybarvoval ňáký Pepky  - námořníky. Nebylo to pro něj lehký, jít v padesáti poprve v životě do práe. Samozřejmě hned první den zaspal a přišel tam místo ve vosum až v deset. Hodinu prej něco vybarvoval a v jedenát si šel s ostatníma vybarvovačema někam ven  pro svačinu. Když ale vyšel z baráku, tak se mu prej zatmělo před vočima a vomdlel. Vodvezla ho záhranka a v nemocnici doktoři - speiálisti konstatovali "přepracování"! Že by měl tak měsíc vysadit a bude to dobrý!

Hodnocení:                            ★☆☆☆☆

Spousta lidí humor Ivana Mládka miluje, o tom svědčí i jeho úspěšné televizní show. Já k nim ovšem nepatřím a nejspíš ani nikdy patřit nebudu. Četbou této útlé knížečky jsem se v tom znovu jen utvrdila. Zřejmě je to určité svědectví doby podané s kapkou nadsázky. Těžko říct, já to vlastně nezažila - myslím podobné večírky. Vyprávěné historky byly celkem průměrné, nějakou vtipnou pointu jsem hledala marně. 


Další knihy autora:

Žádné komentáře:

Okomentovat