neděle 13. února 2022

Knihy džunglí


Originální název:
        The Jungle Book,
                                             The Second Jungle Book
Autor:                              Rudyard Kipling
Překlad:                          Alois Skoumal, Hana Skoumalová
Ilustrace:                        Zdeněk Burian, Antonín Kalcovský
Vydání:                            Olympia 1984
Počet stran:                   240
Vazba:                             pevná, vázaná
Přečteno:                       1985

Obsah:

Mauglí je malý chlapec ztracený v džungli. Ujme se ho a vychová vlčí smečka, jejímž právoplatným členem se stane. Kromě "bratrů" vlků má v džungli i další přátele: Pradála Baghíru a medvěda Balú. Společně s nimi objevuje džungli a prožívá nejrůznější dobrodružství.
Mimo Mauglího příběh, obsahuje kniha i několik samostatných Kiplingových povídek o zvířatech.

Ukázka:

Pořádný hlad Mauglí doposud nezakusil. Bral teď zavděk tři léta starým plesnivým medem, vyškrábaným z opuštěných skalních úlů - černým jak smůla a s popraškem zaschlého cukru. Slídil také po červech zalezlých do stromové kůry a vosy okrádal o mláďata. Zvěř v džungli byla kost a kůže a Baghíra se pořádně nenajedl, i když v noci třikrát po sobě něco ulovil. Že chyběla voda, to bylo nejhorší. Obyvatelé džungle pijí sice zřídka, ale když se k tomu dostanou, napijí se důkladně.
A parno nepřestávalo, vystřebalo veškerou vláhu, nakonec se hlavním řečištěm Vaingangy prodíral mezi mrtvými břehy pouhý pramínek. Divoký slon Háthí, který se dožívá více než sto let, uviděl, jak se zprostřed řeky vynořuje a osychá protáhlý tenounký modrý skalní hřbet. I poznal, že hledí na Mírovou skálu, a jako kdysi před padesáti lety jeho otec, i on teď vztyčil chobot a vyhlásil Vodní příměří. 
 

Hodnocení:            ★★★★★

Další z mých oblíbených dětských knih. Z jejího současného stavu je zřetelně patrné, že jsem ji četla opravdu mockrát. Kniha byla několikrát filmově zpracována a to jako hraný film i animovaná pohádka. Většinu z těch zpracování jsem viděla, ale žádné z nich neodpovídá knižní předloze. Jako už mnohokrát, opět je to úplně jiný příběh.


Další knihy autora:

E-book zdarma: ke stažení ZDE nebo ZDE

Žádné komentáře:

Okomentovat