neděle 27. února 2022

Rusanda na větvi


Autor:
                          Světlana Glaserová
Ilustrace:                    Světlana Glaserová
Vydání:                        Ikar, 2016
Počet stran:                176
Vazba:                          pevná, vázaná s přebalem
Přečteno:                    2021

Obsah:

Autobiografický příběh autorčina dětství a dospívání v 60. letech. Jako potomek ruských přistěhovalců byla svým způsobem mezi dětmi výjimečná, a to jak tady v Československu, tak i mezi dětmi v Rusku, kde občas trávívala prázdniny. 

Ukázka:

Celou tuhle akci jsem si pak pro sebe zdůvodnila tím, že pan Gottwald byl zřejmě nějakou důležitou osobou přes školky, když jeho ženě Martě Gottwadové patřila ta školka u nás v ulici, co mě tam táta nechtěl dát mezi normální české děti. Když na té školce bylo obrovskými písmeny napsáno Školka Marty Gottwaldové, bylo mi té paní Marty tak trochu líto, že její manžel umřel, a taky jsem přemýšlela, jestli třeba měli nějaké děti a jak asi těm dětem musí být, když mají tatínka vystaveného ve skleněný rakvi a všichni na něho čumí, jak je mrtvý. To bych tedy se svým tatínkem nikdy zažít nechtěla.


Hodnocení:                ★★★☆☆

Knížka se mi těžko hodnotí. Líčené zážitky z dětství nejsou nijak výjimečné pro naši generaci, podobné lumpárny jsme vyváděli také. Jediné, čím se autorčino dětství liší od toho našeho je to, že uměla plynně Rusky už jako velmi malá a díky tomu byla mezi vrstevníky středem pozornosti a obdivu. No a pak také, samozřejmě, prázdniny u rodinných přátel v Rusku, kde také vyčnívala jako "ta zápaďačka". Dala bych méně hvězdiček, ale nakonec jednu přidávám za pasáž popisující prázdniny v Rusku v roce 1968, vnímání vpádu Sovětských vojsk do Československa, obavy pramenící z naprostého odříznutí od zpráv z domova a pocity člověka jemuž soukmenovci napadli domov.


Další knihy autora:

Žádné komentáře:

Okomentovat