neděle 12. prosince 2021

Věra Čáslavská: Život na Olympu

Autor:
                     Pavel Kosatík
Vydání:                  Mladá fronta, 2012
Počet stran:          246
Vazba:                    pevná, vázaná, s přebalem
Přečteno:              2021

Obsah:

Je to životopisná kniha, co říct víc. Věra Čáslavská byla neobyčejná žena, olympijská medailistka, prožila zajímavý život plný zvratů. Ačkoliv se o politiku příliš nezajímala a téměř se neangažovala, i za to málo, co v této oblasti udělala, málem by upadla v zapomnění. 

Ukázka:

Pro koho gymnastka cvičí? Pro sebe, aby si dokázala, že to dokáže? Věra cvičila pro lidi. Zdaleka jí ještě nebylo ani dvacet, když pochopila, že jim její cvičení něco dává. Všechny ty pohyby podle všeho cosi vyjadřovaly - a bylo to něco jiného než jen banalita, že je "dobrá", nebo dokonce "nejlepší závodnice". Mnozí ji obdivovali, protože začínala vyhrávat, ale ještě víc bylo těch, které ten její pohyb občas dojímal. Nebyly to jenom nadřené sestavy, ve všech těch kaskádách pohybů bylo zároveň i cosi pravdivého, v čem kdo chtěl, mohl poznat také sám sebe. Když Věra cvičila, bylo lidem někdy, jako by se dívali na dobře namalovaný obraz nebo poslouchali vroucně zkomponovanou hudební skladbu. Kdo má rád, když se mu při akrobacii jenom tají dech, ten chodí do cirkusu. Gymnastika vyzdvihla pohyb jako osobní projev, dodala výkonu estetiku.

Hodnocení:                        ★★★★☆

Když se podíváte na wikipedii, tak zjistíte, že o Věře Čáslavské tam toho zas tak moc není. Přitom její život byl rozhodně zajímavý a hlavně plný zvratů. Tvrdá dřina při trénincích byla korunována úspěchy na soutěžích i olympiádách. Po nich však následoval jakýsi útlum, vyčerpání. A tak to bylo i po skončení sportovní kariéry. Věra totiž do všeho šla naplno, vydala ze sebe maximum a jela až na hranici svých možností. A autor uměl její životopis výborně zpracovat. Málokterý životopis je tak čtivě napsán, jako byste četli román. Chtě-nechtě vše prožíváte společně s hrdinou.


Další knihy autora:
  • Deset žen z hradu
E-book zdarma: ke stažení ZDE

Žádné komentáře:

Okomentovat