neděle 14. listopadu 2021

Jurský park

Podtitul:
                Přepis filmu století Stevena Spielberga
Série:                      Jurský park
Autor:                     Jane Mason
Překlad:                 Zdeňek Volný
Vydání:                  Baronet 1993
Počet stran:          93
Vazba:                    pevná, vázaná
Přečteno:               2021

Obsah:

Experimenty s DNA vedly k oživení dávno vyhynulých dinosaurů a vybudování jakési ZOO s nimi. Bohužel se to celé vymklo z rukou ještě dříve než mohl být park oficiálně otevřen. Při návštěvě několika odborníků za účelem posouzení bezpečnosti parku došlo k několika selháním jak techniky, tak i lidského faktoru. A "zábavná" prohlídka se stala bojem o život, který ne všichni vyhráli.

Ukázka:

Ray Arnold seděl u počítače a tvářil se zmateně. Na monitoru se rozblikávala jedno po druhém červená světla a zase zhasínala
"Je to divné," řekl Hammondovi. "Bezpečnostní zámky na dveřích se vypojily".
"No, Nedry přece říkal, že pár nedůležitých systémů odpojí, že?" odvětil klidně John Hammond.
Arnold dál hleděl na obrazovku. Rozblikaly se rovněž modré čáry.
"Teď vypadávají ploty." vykřikl. A pak: "Už nefungují ani telefony!"
A blik! Všechny monitory náhle pohasly. Řídící středisko se ponořilo do tmy.


Hodnocení:                    ★☆☆

Vůbec netuším, kde se u mě ta kniha vzala. Já si ji rozhodně nekoupila, ale možná to byl dárek k nějakému nákupu, nebo ji u mě někdo zapomněl... Přiznám se, že ačkoliv film byl vesměs hodnocen kladně, mě nijak nenadchl. Vzhledem k tomu, že tato verze je téměř doslovným přepisem filmu, tak nenabízí nic navíc. Nechápu, že někomu stálo za to ji sepisovat, a dalšímu ji vydat. Ztráta času. Pokud chcete něco víc, musíte sáhnout po originální předloze od Michaela Crichtona - podle milovníků tohoto žánru je prý úžasná a jako obvykle, vše se do filmu nevešlo.

2 komentáře:

  1. Tak tohle je zvláštní, kniha jako přepis filmu natočeného sice ne docela věrně, ale přece pořád podle knihy? To mě spíš zaráží, že to prošlo do vydání...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky mě to překvapilo. Film byl natočen podle knihy a následně podle filmu vznikla další kniha. Je to padlé na hlavu.

      Vymazat