neděle 21. listopadu 2021

Léto s kovbojem

Autor:
                      Jarmila Kolárová
Vydání:                    Městská knihovna Praha, 2018
Počet stran:           132
Vazba:                      e-book
Přečteno:                2021

Obsah:

Letní milostné dobrodružství čerstvé absolventky psychologie s neobvyklým jménem Doubravka. Dívka tráví své poslední prázdniny na chatě se svým přítelem studentem medicíny Bobou. Zatímco Boba se učí ke zkouškám, Doubravka tráví svůj volný čas touláním po okolí a tak brzy natrefí na mladého bodrého pasáka krav, který je tak jiný proti chlapcům z města, které dosud znala. V jeho společnosti postupně přehodnocuje svůj pohled na život a objevuje sebe sama. Jako by dozrávala. 

Ukázka:

Nikdo tu nečekal.
Pěkný trapas.
Třeba se teď někde na ni z houští dívá a posmívá se jí, možná že si přivedl pár kamarádů a teď dává setkání k dobru. Ohlédla se, zaposlouchala se, zdálo se tu liduprázdno.
S okázalým zájmem sledovala šídlo, zasvítilo svýma obrovskýma očima, párkrát trhaně přelétlo nad tůní a zmizelo. Snažila se chovat nenuceně, mohla přece k tůni dojít náhodu, jenže rozpaky jí svazovaly každý pohyb. Jak se naklonila, zahlédla se v tůni a vlastní obličej ji překvapil. Hledělo na ni dychtivé líčko malé holky, která si nasadila brýle, aby vypadala dospěleji.
A v tom se ozval ohlušující hvizd.
Zamávala šátekm
"Ahój! Kovboji, ahój!"
"Ahój! Rusalko, ahój!"

Hodnocení:                    ★★★★★

Film jsem viděla několikrát a miluju ho. V mnohém mi připomíná můj vztah a život s manželem. Ale kniha mě doslova nadchla. Při četbě doslova cítíte sluneční paprsky v zádech, vůni květin a sena smísenou s pachem dobytka... Tohle vám žádný film nezprostředkuje. A ani spousta autorů neumí popsat náladu tak, že byste ji doslova cítili, jako byste tam byli. Rozdíly v ději i dialozích v knize a ve filmu jsou jen minimální, ale přesto stojí za to si ji přečíst. Doporučuji.


Další knihy autora:

E-book zdarma: ke stažení ZDE

Žádné komentáře:

Okomentovat