neděle 5. září 2021

Hrdina Nik


Podtitul:
            Junácké příběhy z doby Sámovy
Autor:                 Eduard Štorch
Ilustrace:           Zdeněk Burian
Vydání:              SNDK, 1959
1. vydání:            1947
Počet stran:      203
Vazba:                pevná, vázaná
Přečteno:          1983

Obsah:

Příběh mladého hocha, který přišel o celou rodinu. Na svých toulkách světem se setkává s kupcem Sámem. Následně upadne do avarského zajetí, kde nalezne svou ztracenou sestru. Oběma se podaří uprchnout a přidávají se k Sámovi, aby pod jeho vedením svedli s Avary vítěznou bitvu o svobodu. 

Ukázka:

Sámo vrazil do největšího zástupu lidu a klestil si bezohledně cestu vpřed. Nic nedbal bručení těch, které odstrčil.
Za okamžik stál blízko dívky, vyhlédnuté za oběť Slunci. Vskutku - je to Nikova sestra! Stojí nepohnutě, bledá, ale vpravdě spanilá jako víla.
Sámo byl tak rozčilen, že bezděky vykřikl: "Ne, ne! Tu přece nemůžete obětovat!"
Všichni diváci se po Sámovi ohlédli. I chán povystoupil, aby uviděl v davu opovážlivce, který vykřikl. Ale už vystoupil do popředí velitel hrynku, Avar silné, složité postavy, a vytasiv meč, postavil se před dívku.
Každý věděl, co to znamená. Pán sličné otrokyně dal najevo, že je hotov zápasit mečem s každým, kdo by chtěl něco namítat proti učiněnému rozhodnutí!


Hodnocení:                ★★★★★

Hrdina Nik byl mou dětskou láskou. Milovala jsem ho, jako nikdy před tím ani potom žádného jiného knižního hrdinu. A spolu s ním jsem si zamilovala Štorchovy knihy. Je mistrem vyprávění, jeho příběhy se čtou jedním dechem. Konec jsem doslova obrečela.


Další knihy autora:
  • Lovci mamutů
  • Bronzový poklad
  • Zlomený meč
E-book zdarma: ke stažení ZDE


Žádné komentáře:

Okomentovat