neděle 25. července 2021

S prázdnou kapsou kolem světa


Originální název:
        Les cinq sous de Lavaréde
Autor:                             Paul d'Ivoi, Henri Chabrillat
Překlad:                         Václav Cibula
Ilustrace:                       Josef Novák
Vydání:                           Albatros 1973
Počet stran:                  152
Vazba:                            pevná, vázaná
Přečteno:                      1984

Obsah:

Chudý a zadlužený novinář Armand Lavaréde získává obrovské dědictví po nějakém svém vzdáleném strýčkovi. Jenže má to podmínku. Aby dokázal, že není rozmařilý, musí Armand vykonat cestu kolem světa, přičemž po celou dobu nesmí mít u sebe více než 5 sous - tedy téměr nic. A tak se vydává na dobrodružnou výpravu v doprovodu anglického lorda a jeho dcery, který má dohlížet na řádné splnění podmínky. V patách mu je jeho potenciální tchán, který se mu naopak snaží všemi prostředky zabránit ve splnění podmínky, protože věří, že chudoba jednou přiměje Armanda, aby kývl na nabídku sňatku s jeho rozmazlenou dcerou.

Ukázka:

První dny plavby uběhly klidně: Tichý oceán si zasloužil své jméno. Mrtví i živí v klidu mířili k dalekým břehům.
Sir Murlyton s Aurettou se stáhli do ústraní. S kapitánem a posádkou vyměnili pouze několik nejnutnějších slov. Bouvreuile, který se s nimi pokusil navázat rozhovor, chladně odmítli a obrátili se k němu zády.
Jejich soupeř však zůstal klidný. Kde jsou Angličané, tam musí být Lavaréde. To ho uklidňovalo. Při nejbližší příležitosti proslídil celou loď, ale nenašel po Lavarédovi žádnou stopu.
V noci z 9. n a10. srpna ho v jeho kajute probudil rámus. Bouvreuil rozhodně nebyl hrdina. S úzkostí naslouchal zvukům, které se ozývaly někde pod podlahou. Vyděšen přetáhl si pokrývku přes hlavu a přesvědčoval sám sebe, že je to všechno sen, že mrtví pod ním v klidu odpočívají a těší se domů.
Bouvreuil bohužel nesnil. Armand opouštěl čas od času svůj úkryt, aby si protáhl tuhnoucí údy a pořádně se vydýchal. 


Hodnocení:                    ★★★★★

Jedna z nejoblíbenějších knih mého dětství. Kolikrát jsem ji četla, by se snad ani spočítat nedalo. Je plná dobrodružných i humorných příhod, protože Armand na své cestě využije doslova každou příležitost, aby se zadarmo dostal dál.




Žádné komentáře:

Okomentovat