sobota 31. července 2021

Příběh opravdové vášně


Autor:
                   Blanka Milfaitová
Vydání:                Mladá fronta 2014
Počet stran:       330
Vazba:                  pevná, vázaná
Přečteno:            2019

Obsah:

Marmeláda a cestování - to je hlavním obsahem knihy. V době psaní knihy byla autorka úspěšnou podnikatelkou v oboru vaření marmelád. To ji přivedlo na nápad, projet Evropu a kus Afriky v karavanu a na své cestě vařit marmelády z místního čerstvého ovoce. O zajímavé zážitky z této dvouleté cesty se s námi podělila v knize. Vznikl tak zajímavý hybrid kuchařky a cestopisu. 

Ukázka:

Prší a v malebném městečku v jihoportugalských horách pátrám po pra pra pra bábě marmelády. Tento kraj je slavný zpracováním planiky na pálenku či do marmošky, kterou jsme vařili v předcházející kapitole, a celé Portugalsko pak především tím, že se zde narodilo jméno pro pochutinu, které jsme celé dětství říkali marmeláda. Vlastně se tu narodila sama marmeláda. Ale dnes je vše jinak, byrokraté z EU nejdříve zamezili používání označení marmeláda pro jiné než citrusové zavařeniny a nyní zakázali i slovo džem pro kombinované zavařeniny. A to prý proto, že naše ovocná směs často obsahuje i alkohol, bylinku, nebo dokonce čokoládu či med a byrokratům, kteří si lebedí za naše nemalé daně v evropských institucích, to nejde pod vousy. A tak zákaz. Podle nich od nynějška džem nesmí obsahovat bylinky, med, alkohol, natož rozinku, ale jen a jen ovoce. Klidně ovšem může obsahovat hnusné konzervanty, barviva, stabilizátory, odpěňovače či jiné veselosti! 


Hodnocení:            ★★★☆☆

Knihu jsem začala číst už před lety. Je to krásný příběh, ale špatně se mi četl. Několikrát jsem ho musela odložit a vrátila se k němu zase až po nějakém čase. Hodně mi vadila neustálá kritika všeho a všech tady v Čechách a zároveň vychvalování toho všeho v cizině. Vím, že tu není všechno dokonalé, ale rozhodně to není zase tak špatné. A v cizině také není vše bez problémů. Stejně tak mi vadila téměř permanentní autorčina sebechvála. 




Žádné komentáře:

Okomentovat