Obsah:
Marmeláda a cestování - to je hlavním obsahem knihy. V době psaní knihy byla autorka úspěšnou podnikatelkou v oboru vaření marmelád. To ji přivedlo na nápad, projet Evropu a kus Afriky v karavanu a na své cestě vařit marmelády z místního čerstvého ovoce. O zajímavé zážitky z této dvouleté cesty se s námi podělila v knize. Vznikl tak zajímavý hybrid kuchařky a cestopisu.
Ukázka:
Prší a v malebném městečku v jihoportugalských horách pátrám po pra pra pra bábě marmelády. Tento kraj je slavný zpracováním planiky na pálenku či do marmošky, kterou jsme vařili v předcházející kapitole, a celé Portugalsko pak především tím, že se zde narodilo jméno pro pochutinu, které jsme celé dětství říkali marmeláda. Vlastně se tu narodila sama marmeláda. Ale dnes je vše jinak, byrokraté z EU nejdříve zamezili používání označení marmeláda pro jiné než citrusové zavařeniny a nyní zakázali i slovo džem pro kombinované zavařeniny. A to prý proto, že naše ovocná směs často obsahuje i alkohol, bylinku, nebo dokonce čokoládu či med a byrokratům, kteří si lebedí za naše nemalé daně v evropských institucích, to nejde pod vousy. A tak zákaz. Podle nich od nynějška džem nesmí obsahovat bylinky, med, alkohol, natož rozinku, ale jen a jen ovoce. Klidně ovšem může obsahovat hnusné konzervanty, barviva, stabilizátory, odpěňovače či jiné veselosti!
Knihu jsem začala číst už před lety. Je to krásný příběh, ale špatně se mi četl. Několikrát jsem ho musela odložit a vrátila se k němu zase až po nějakém čase. Hodně mi vadila neustálá kritika všeho a všech tady v Čechách a zároveň vychvalování toho všeho v cizině. Vím, že tu není všechno dokonalé, ale rozhodně to není zase tak špatné. A v cizině také není vše bez problémů. Stejně tak mi vadila téměř permanentní autorčina sebechvála.
Žádné komentáře:
Okomentovat