neděle 30. května 2021

Hotel se špatnou pověstí

Autor:
                       Blanka Budínová
Vydání:                    Šimon Ryšavý 2017
Počet stran:            83
Vazba:                      měkká, brožovaná
Přečteno:                2021

Obsah:

Dnes už neexistující hotel Korso na Kopečné byl svého času považován za jeden z nejhorších hotelů, možná vůbec ten nejhorší, v Brně. Přesto autorka opustila poměrně teplé a bezpečné místečko v kanceláři strojírenského podniku a vrhla se na dobrodružnou práci recepční v tomto hotelu. V knížce nám přináší historky, které ji během této životní etapy na recepci potkaly.

Ukázka:

Cikánům se v té době začalo říkat Romové. Tenhle název mi nic neříká. Pro mne jsou to pořád cikáni - v tom slově je romantika, dálných obzorů, kouř tesklivě stoupající k  nebi, moudrá phuri daj, která umí hádat z ruky, dlouhé pestré sukně zvířené tancem a muzika, ta nádherná cikánská muzika, při níž sse nohy samy roztančí. Vyprávěla jsem jim - neboť v Korsu byli stálými hosty - o jejich pravlasti a minulosti a oni mne na oplátku učili romsky. Moc dobře jsme spolu vycházeli.

Hodnocení:        ★★★☆☆

Nenáročné, místy docela humorné čtení. Není to nic, z čeho byste si sedli tzv. "na zadek", ale na druhou stranu se při čtení ani nenudíte. Takový slušný průměr. Prostřednictvím krátkých příběhů se seznámíme s nejrůznějšími typy hotelových hostů, jejich zvláštními požadavky a drobnými nedorozuměními vzniklými z nedostatečné jazykové znalosti na obou stranách recepčního pultu. Po slohové stránce je to takové neučesané, amatérské... Jako bych četla spíš blog než knihu.

Žádné komentáře:

Okomentovat