neděle 25. dubna 2021

Opráski - Noví povjězťi čezkí

Autor:
                  Jaz
Ilustrace:            Jaz
Vydání:                Grada 2019
Počet stran:        64
Vazba:                  pevná, vázaná
Přečteno:            2021

Obsah:

Několik významných osobností našich dějin spojí své síly, pomocí zdokonaleného vynálezu pana Broučka (hrdiny románů S.Čecha) se přenesou do roku 1893 a přinutí Aloise Jiráska napsat české pověsti podle "pravdy". Co se týče politiky, tak se za ta staletí nic moc nezměnilo, takže si můžete být jistí, že každý má tu svou pravdu.

Ukázka:

Jelikož se jedná o komiks, není možné sem přepsat úryvek. Místo toho tedy vkládám obrázek:

Kliknutím si obrázek zvětšíte do původní velikosti

Hodnocení:                ★★★☆☆

Klasické Opráski znám hlavně z FB a miluju je i syn je rád čte. Vzhledem k ceně knih a jejich množství jsem se nakonec rozhodla koupit synovi Povjěsťi. Ty však zdaleka nedosahují kvality a úrovně historických Oprásků. Ještě si rozmyslím, jestli mu je dám. Zatímco historické Opráski vtipkují o historických událostech a mohou tak pomoci dětem si některé věci snáze skrze vtip zapamatovat, Povjěsťi dějiny překrucují a tak dětem, které ještě nemají všechny potřebné znalosti vnesou do hlaviček spíše zmatek.

1 komentář:

  1. Nejen že takový druh literatury nevyhledávám, ale pro koho to vychází? "Povjěsťi dějiny překrucují a tak dětem, které ještě nemají všechny potřebné znalosti vnesou do hlaviček spíše zmatek." - citát - opravdu platí. Navíc ten pravopis je rádoby vtipný, ale hrozný. Pokud je to určeno dětem, tak natropí víc škody, než užitku. Teď hledám autora - aha "Jaz", díky stačí. ☺

    OdpovědětVymazat