neděle 14. února 2021

1984

Originální název:
           Nineteen Eighty-Four
Autor:                                 George Orwell
Překlad:                             Eva Šimečková
Vydání:                               Levné knihy - 2009
Počet stran:                      262
Vazba:                                pevná, vázaná
Přečteno:                          2021

Obsah:

Winston, obyčejný člověk, který dosud žil celkem spokojeně, si začíná uvědomovat, že svět kolem není tak docela v pořádku. Začíná mít dost života pod neustálým dohledem prostřednictvím všudypřítomných  obousměrných obrazovek. Navzdory zákazům touží po spřízněné duši - příteli, milence, lásce... A co je vůbec nejhorší, začíná pochybovat o správnosti informací, které jsou veřejnosti předkládány. Není se čemu divit, léta pracuje na ministerstvu pravdy jehož posláním je napravovat historické "omyly" a dávat je do souladu se současnou situací. Náplní jeho práce je právě pozměňovat a upravovat starší texty tak, aby vše vypadalo, že to tak je odjakživa a že je to tak správně. Jenže začíná pochybovat. A tak se pouští do složitého a nebezpečného hledání skutečné pravdy. Ví, že za to jednou zaplatí...

Ukázka:

Mysl mu sklouzla do zmotaného světa doublethinku. Vědět, a přitom nevědět, uvědomovat si plnou pravdu, a přitom pronášet pečlivě vykonstruované lži, udržet současné dva názory, které se vzájemně vylučují, vědět, že jsou protikladné, a věřit v oba; používat logiku proti logice, odvrhovat morálnost, a přitom ji vyžadovat, věřit, že demokracie je nemožná a že Strana je strážcem demokracie; zapomenout všechno, co je třeba zapomenout, potom to znova z paměti vylovit, když je toho zapotřebí, a zas to promptně zapomenout; a nadevšechno aplikovat týž proces na proces sám. To byla nejzazší finesa: vědomě si přivodit nevědomost, a pak znovu zapomenout na akt hypotézy, který člověk právě provedl. Dokonce i jen porozumět slovu doublethink vyžadovalo podvojného myšlení použít.

Hodnocení:                ★★★★★

Tento román patří k tomu nejtěžšímu, co jsem kdy četla. Při čtení jsem měla podobné pocity, jako při četbě románů o zvěrstvech druhé světové války. I toto je svým způsobem zvěrstvo. Možná za to může i doba, kdy jsem se do čtení pustila, protože to, co se děje nyní, se v mnoha směrech blíží životu popisovanému románem. A to je vskutku děsivé. Dokonce i ten v úryvku zmiňovaný doublethink nalézám i v současné době. A díky moderním technologiím jsme jen krůček od toho, aby nás někdo na každém kroku sledoval (pokud se tak už dávno bez našeho vědomí neděje). V knize je mnoho témat, která nutí k přemýšlení a srovnávání. 

Žádné komentáře:

Okomentovat