neděle 20. prosince 2020

Vyhnání Gerty Snirch


Autor:
                      Kateřina Tučková
Vydání:                    Host - 2010
Počet stran:           416
Vazba:                      měkká, brožovaná
Přečteno:                2020

Obsah:

Míšenci to neměli nikdy jednoduché, ani v dobách míru. Během konfliktů a válek se jejich postavení ve společnosti ještě zhoršovalo. Nikam nepatřili. Stejně tak dívka Gerta, po otci poloviční Němka a po matce Češka. Pro Němce včetně jejího vlastního otce nebyla dostatečně německá. Pro Čechy zase byla německá až moc. Nikoho nezajímalo, že v době, kdy u nás začala válka, jí bylo asi jen 15 let a musela svého otce poslouchat. matka jí sice útěchu, pochopení i lásku poskytovala v dostatečné míře, ale vzepřít se manželovi nedokázala. A tak Gerta musela chodit do německé školy a musela být členkou dívčí nacistické organizace, jak otec nařídil. A naopak zakázal mluvit česky a přátelit se s Čechy. Ten zákaz však Gerta nerespektovala a když se na to přišlo, bývala bita. Sama se cítila být především Češkou, německých aktivit se účastnila s nechutí a pouze z donucení. Dokonce se těšila, že po válce konečně ti zlí Němci a jejich přisluhovač dostanou, co si zaslouží. Jenže zjistila, že nejen ti zlí, ale všichni - není čas zkoumat míru provinění. Navíc se nenašel nikdo, kdo by se za ni zaručil. Snad se báli, aby sami nebyli z něčeho nařčeni a nepotkal je stejný osud jako odsunované Němce a kolaboranty.

Ukázka:

"Všude kolem Gerty rezonovala nenávist a touha po pomstě. A jak kolem ní povyk vzrůstal a rozlícení lidé mávali, hrozili pěstmi, jak mladí, sotva škole odrostlí kluci nadskakovali, aby dokázali, že jsou připraveni likvidovat Němce, tak v Gertě táž touha po mstě upadala, zmenšovala se a scvrkávala, až z ní zbyla jen malá, tvrdá, ale o to těžší koule na dně žaludku, strach. Gerta se lekla.
Trest Němcům? Všem Němcům? Nebo trest Němcům, kteří se provinili, kteří pomáhali budovat Říši, kteří se snažili urvat si pro sebe víc českého nebo víc židovského? Kterým Němcům?
- Trest Němcům!
- Němci ven!
- Němci ven!
Náměstí se třáslo souhlasným řevem tisíce lidí. Gerta se schoulila k plačící Barboře, vtáhla ji do svých útrob, do hrudníku, do sebe. Strachem. Protože právě v té chvíli, za křiku a pískání lidí kolem, si uvědomila, že ona se nemůže nikdy stát součástí té masy, davu, který si odpomůže od výčitek svědomí, od bolesti ze ztráty členů rodiny, přátel, známých tím, že se pomstí. Ona se nepomstí, protože na kom by se mohla mstít? Všem Němcům, ona, Gerta Snirch...

Hodnocení:                ★★★★☆

Syrový román o zlé době. Je mi líto Gerty, která je jakousi zástupkyní všech nespravedlivě odsunutých. Ale nejsem schopná soudit ani odsoudit. Doba byla zlá, spousta lidí přišla o své blízké... Nedivím se, že emoce vřely a ve snaze odvrátit další riziko semlely i nevinné. Co ovšem nechápu je ta pozdější diskriminace, která přetrvávala i po mnoho dalších let. Příběh byl těžký, ale dobrý. Jen škoda, že mu autorka nevymyslela nějaký alespoň relativně šťastný konec.
 

Žádné komentáře:

Okomentovat