neděle 27. prosince 2020

Strašné pověsti české


Podtitul: 
            aneb Hrdinné příběhy Bohemanů
                                uprostřed Evropy
Autor:                 Ivan Krejčí
Ilustrace:           Lubomír Lichý
Vydání:               XYZ - 2016
Počet stran:       320
Vazba:                 pevná, vázaná
Přečteno:           2020

Obsah:

Zapomeňte na pověsti i historii tak, jak je známe od Jiráska či z hodin dějepisu. Ve skutečnosti vše mohlo být jinak! A tak se dozvídáme podrobnosti o příchodu Keltů, Markomanů, poté Slovanů vedených praotcem Čechem a dál celou naši dávnou historii, která s přihlédnutím k typickým vlastnostem nejen obyčejných lidí, ale i těch "tam nahoře" mohla být docela úsměvná.

Ukázka:

Přemyslova vláda vypadala tak, jak Libuše v rozhorlení předpověděla. Konečně, i kdyby to snad k tomu nesměřovalo, jistě by jako správná manželka mužíčka na pravou cestu postrčila. V míru neměl vladař tolik práce s vládnutím; o to více vymýšlel a v život uváděl zákony a nařízení, jimiž postupně divoké poddané spoutával a k poslušnosti nadřízeným přiváděl. Zrodila se sbírka zločinů a jejich trestů - od useknutí prstu až po stětí hlavy. A pak přišla daň z úrody a daň z majetku a daň ze mzdy a daň z dědictví a daň z podnikání a clo sem a clo tam...
Poddaní remcali a remcali, a když už toho měli dost, vyslali dišputaci na Vrkohrad. Ale pro jistotu k Libuši. Jestli by snad laskavě s knížetem nepromluvila, až ten v dobrém rozmaru ráčiti bude...
"No copak, milánkové," usmála se na ně kněžna, "máte přeci, co jste chtěli... Nevládne vám ženská s dlouhým vlasem a krátkým rozumem, ale pevná mužská ruka! Můžete děkovat jen sobě... a také tomu drzému knechtovi, který mě tehdy tak potupil!" dodala, kdyby snad náhodou nevěděli, kam se obrátit se svými stížnostmi dál. Oni to pochopili. Šli a rozbili tomu knechtovi hubu.


Hodnocení:                ★★★★☆

Základní informace jsou správné. Autor si jen domýšlí co, jak, kde a proč se událo tam, kde je dějepis na fakta skoupý. Dávným hrdinům dává vlastnosti, které u podobně postavených lidí vídáme často i dnes. Při čtení jsem se bavila, jen tam bylo na můj vkus až příliš mnoho vulgarismů.
PS: Dětem to číst nedávejte!

1 komentář:

  1. To zní dobře!
    Mimochdem při čtení tohohle jsem si vzpomněla na lemroucha.
    Ten taky neměl chybu.

    OdpovědětVymazat