neděle 13. prosince 2020

Sebrané zločiny Vladimíra Hudce


Podtitul:
        Úřad pro každou příležitost
Série:              Sebrané zločiny Vladimíra Hudce
Autor:             Vilém Hejl
Vydání:          Krajské nakladatelství - 1966
Počet stran:   308    
Vazba:            měkká, brožovaná
Přečteno:      2020

Obsah:    

Geniální mozek zločinecké bandy se pouští do další řady neuvěřitelných zločinů, při jejichž realizaci využívá výdobytky socialistické společnosti a její byrokratické soukolí. Bohužel i jeho lidé se nakazili socialistickou pracovní morálkou, a tak není divu, že se jeho geniální plány často na poslední chvíli zhroutí pro "selhání lidského faktoru". Znechucen se tedy nakonec rozhodne odebrat do ústraní. Ani to se mu však nezdaří zcela podle jeho představ.

Ukázka:

Ve druhém sledu potom nastupovali odborníci vyšší výkonnostní i platové třídy, zevrubně zjišťující vše, co jen bylo potřebí pro případ, že by snad postižený držitel pohřešoval a vypátral ztracené stavebniny či stroje a chtěl volat po ochraně zákona. A tady právě bylo citlivé místo celého podniku - nebylo sice těžké zvědět, jak si závod ten a ten stojí řekněme se spotřebou cihel, kolik vozů jich bylo odvezeno na stavby plánem zdaleka nepředvídané, ale neobešlo se to obvykle bez pomoci kasařů, kteří najednou zase přišli ke cti; a získání každého vagónu bylo vždycky spojeno s tolika složitými průzkumnými, provádějícími a zabezpečovacími opatřeními, že výkonnost party dosahovala svých mezí.
Hudec právě začal provádět svůj nejsmělejší projekt, stavbu dálnice od bavorských hranic k Vysoké a dál až do Prahy, na jedenácti úsecích již pojížděly bagry a buldozery, uprostřed řeky vyrůstaly dva pilíře vznosného mostu, ale parta praskla ve švech, na tohle se už nedalo stačit klasickými prostředky.

Hodnocení:            ★★★☆☆

Kdysi dávno jsem četla první díl a byl naprosto boží. Obdivovala jsem geniální nápady, které se podařilo dovést do zdárného konce. A docela jsem se bavila představou, že by to skutečně mohlo fungovat. Druhý díl byl ale jiný. Nic se nedařilo, vše se hroutilo a geniální "mozek" měl nakonec vždycky co dělat, aby z toho vyvázl bez úhony. Jakoby autora někdo klepl přes prsty, že "zločinec" přece nemůže vyhrávat. Ostatně tomu odpovídal i závěr knihy.


Další v sérii:
  • Sebrané zločiny Vladimíra Hudce: Abeceda začíná Alžbětou

Žádné komentáře:

Okomentovat