neděle 23. srpna 2020

Ze života české společnosti


Autor:
                Josef Škvorecký
Ilustrace:          Jan Brychta
Vydání:              Naše vojsko - 1994
Počet stran:     224
Vazba:                pevná, vázaná
Přečteno:          2020

Obsah:

Soubor "dětských" deníčkových záznamů mapujících tři období naší historie a tím, jak jej zřejmě vnímaly dětské duše. První část s názvem Ze života lepší spolčenosti nám přiblíží rodinné a osobní trampoty za první republiky. Další s názvem Ze života socialistické společnosti glosuje některé situace, které nastávaly v té době. A poslední s názvem Ze života exilové společnosti popisuje Čechy žijící v zahraničí - tady konkrétně v Kanadě.

Ukázka:

Ježíšek je, pouze my ateisti to nesmíme povídat nahlas, abychom neupadli v oprávněné podezření, že věříme v Boha, který prý naproti tomu není. Ale Ježíšek je. Já to vím, protože jsem mu vynadal.
Naproti tomu není neviditelný. Odporovalo by to přírodním zákonům. Proto jsem usoudil, že při dodávce dárků používá patrně nenápadného převleku.
Začal jsem tedy sledovat různé podezřelé osoby, potloukající se v blízkosti našeho rodinného domku v období před vánocemi. Nejprve jsem pojal podezření na příslušníka, který se schovává za kandelábrem na křižovatce, a kdykoliv někdo poruší předpisy, vyběhne a napaří mu pokutu. Domníval jsem se, že tímto způsobem shromažďuje Ježíšek potřebné fondy na zajištění nákupu dárků.


Hodnocení:                ★★★☆☆

Milé, pohodové čtení, plné humoru a dětských průpovídek. Jen ta poslední část, která byla psána exilovou čecho-angličtinou se mi hůře četla. Anglicky umím, ale takhle rychle přepínat z jednoho jazyka do druhého, abych pochopila pointu, mi dalo zabrat.

Žádné komentáře:

Okomentovat