neděle 14. června 2020

Klapzubova jedenáctka

Autor:
                  Eduard Bass
Ilustrace:            Josef Čapek
Vydání:                Albatros - 1969
Počet stran:        126
Vazba:                  pevná, vázaná s přebalem
Přečteno:            1985

Obsah:

Chalupník Klapzuba má jedenáct synů, tedy přesně tolik, kolik je hráčů ve fotbalovém mužstvu. Když si to uvědomí, začne své syny trénovat. Ač amatér, podaří se mu vychovat výjimečný manšaft. Snad je to i tím, že jsou to bratři a drží tedy spolu za všech okolností. Vyhrávají jeden turnaj za druhým, ale tím se také stávají trnem v oku jiným klubům. Tatík Klapzuba musí nejednou řešit kdejaké protivenství. Ale se vším si poradí s humorem a grácií.

Ukázka:

Ale již se otvírá klubovní branka podruhé a mistři pevniny vcházejí. I je zdraví vyspělé obecenstvo potleskem, který však ustupuje přirozené zvědavosti. Toto jsou tedy slavní borci, jež malá ctižádostivá republika v srdci Evropy vyslala, aby jí dobyli slávy po celém světě! Jaká to pitoreskní představa jedenácti bratří, kteří vrozené city sourozenecké dovedli vypracovati ve famózní kombinaci a jednotný celek! Na první pohled nejsou zvlášť nápadní. Jejich drobné postavy nemohou se měřiti s atlety Huddersfieldu. Zdají se býti zaraženi pohledem na černající se tribuny. Jdou ke středu hřiště v houfu, jako by si tímto sevřením chtěli dodati odvahy. 



Hodnocení:           ★★★★★

Na to, abyste si tuto knížku užili, nemusíte vůbec rozumět fotbalu. Ani já mu nijak zvlášť nerozumím: jen vím, že dvě družstva kopou (nesmí se ho dotknout rukou) na hřišti do míče a snaží se jej dostat do protivníkovy branky. I když se knížka točí kolem fotbalu, tak je to především humorný příběh, plný vtipu a groteskních situací. Hodně jsem se nasmála.


Další knihy autora:
E-book zdarma: ke stažení ZDE
Audiokniha zdarma: ZDE

Žádné komentáře:

Okomentovat