neděle 28. července 2024

Štěpánka

Autor:
                Štěpánka Haničincová
                               Vladimír Kovařík
Vydání:              Impresso Plus 1995 (1. vydání)
Počet stran:     136
Vazba:                pevná, vázaná
Přečteno:          2024

Obsah:

Štěpánka... v naší generaci 50+ stačí říct jen křestní jméno a všichni víme, o které Štěpánce je řeč. Děti ji milovaly a ona milovala děti. Z televizních obrazovek si ji pamatujeme jako milou a příjemnou "tetu", která ale pro nás byla vedle rodičů další velkou autoritou. Pokud něco řekla Štěpánka, tak to byl zákon. Jaká však byla ve svém soukromí? Právě o tom je tato knížka. Štěpánka v ní vzpomíná na své dětství, jak se dostala na televizní obrazovky i jak z nich potom docela náhle zmizela, na všechny důležité okamžiky našich dějin a jaký měly vliv na její život... 

Ukázka:

První samostatné vysílání pro děti se uskutečnilo 3.listopadu 1953. Scénář napsal Olda Kryštofek. V jeho scénářích nikdy nesměly chybět jeho verše. V pořadu se promítaly hotové filmy, dnes bychom řekli konzervy, pohádky pro mladší, příběhy pro starší a mezi tím nějaké moje beseda. V prvním dětském pořadu beseda s rozhlasovým hlasatelem proslaveným fotbalovými komentáři, Josefem Laufrem. Vysílání slavnostně zahájil ředitel rozhlasu Dr. Oldřich Kolář. Při tomhle debutu už jsem malou trému měla, protože šlo o premiéru. Za sklo režie se na ni přišla, jako na divadelní bidýlko, podívat prakticky celá tehdejší televize.
Za dvěma kamerami, sice neohrabanými, ale zato s hrdou značkou VÚRT, tedy Výzkumný ústav rozhlasu a televize, které svědčily o tom, že jsme klopotně a draze vynalezli cosi, co ve světě v daleko modernějším a praktičtějším provedení existovalo už desetiletí, stáli kameramani Eduard Landisch a Jaroslav Utíkal.
Režíroval Pavel Blumenfeld, barrandovský filmový režisér.
Šťastně odvysíláno. Teď to začalo. Příval nadšených telefonátů, jásající diváci nám děkovali. Úspěch! Dostala jsem dokonce první televizní smlouvu na 810 Kčs měsíčně. Ale mě ani tehdy, ani v pozdějším životě nikdy nešlo příliš o peníze.


Hodnocení:                          ★★★★☆               

Asi jako všechny děti 60. a 70. let i já Štěpánku milovala. A když jsem natrefila na tuto knížku, neodolala jsem a s chutí si ji přečetla. Její četba byla, jako by Štěpánka ze stránek přímo promlouvala - v duchu jsem slyšela její milý hlas. A i když neměla zrovna jednoduchý život, brala ho s nadhledem a snažila se vnímat spíše to pozitivní. Alespoň tak to vyznívalo z knihy. Navíc je kniha doplněná mnoha fotografiemi nejen ze soukromí, ale především z obrazovky, které na internetu nenajdete. Pokud si tedy chcete zavzpomínat na tuto milou ženu, určitě si přečtěte tuto knížku.


Další knihy autora:

Žádné komentáře:

Okomentovat