neděle 21. dubna 2024

Výbuch bude v šest

Autor:
                      Alena Vostrá
Ilustrace:                Vladimír Jiránek
Vydání:                    Albatros 1986 (první)
Počet stran:            216
Vazba:                      pevná, vázaná s přebalem
Přečteno:                1987

Obsah:

Ludvík, žák 5. třídy, je nadšeným amatérským fyzikem. Jako správný vědec si chce všechny fyzikální zákony ověřit sám. Okolní svět je pro něj jedna velká fyzikální laboratoř, stačí najít místo s podmínkami vhodnými pro pokus. Dospělí však pro to nemají moc pochopení, a tak jde z průšvihu do průšvihu. Všechny své pokusy si poctivě zaznamenává do deníku ve žlutých deskách. Od fáze přípravy, přes realizaci, až po výsledek. Včetně toho posledního naplánovaného: malého výbuchu... Jenže krátce po té se deník ztratí... 

Ukázka:

 ... Ale když obličej paní učitelky pořád nejevil porozumění, Lumír ze sebe najednou vychrlil: "Lidově řečeno, při rovnosti frekvencí vlastních a nucených kmitů vzrostla amplituda ypsilon rovná se er krát omega malé té natolik, že překročila velké Ká malé té, což je mez pevnosti dřeva. Už to chápeš?"
Načež paní učitelka vyděšeně polkla.
... Lumír se k ní pak přes celou sborovnu důstojným krokem odebral a zašeptal jí přímo do ucha: "Zkrátka a dobře, až zase půjdeš na zámek Šička, Olinko, tak mě vezmi s sebou. Abys měla pro podobné případy radši po ruce nějakého fyzika." A pak si mlaskl na dlaň hlučnou pusu a láskyplně ji připlácl paní učitelce na hlavu.
Paní učitelka Miláčková se tak od toho maléru konečně srdečně rozesmála, v čemž se k ní Lumír hnedka přidal a vydatným hlaholem i pan učitel Hrabě.
A jak se tak všichni 3 ve sborovně smáli, nikdo z nich netušil, že ten případ s probořením do vody nastal právě proto, že paní učitelka po ruce toho fyzika měla.



Hodnocení:                ★★★★★

Jedna z knih, které jsem v dětství milovala a četla několikrát. Hodně jsem se bavila, text srší vtipem a Jiránkovy ilustrace ho vhodně doplňují. Jako dospělá oceňuji i to, že si díky Ludvíkovým malérům děti snáze zapamatují některé fyzikální pojmy i zákony. Kniha byla i zfilmovaná, ale jako obvykle film ani zdaleka nedosahuje kvality knihy. Některé věci se prostě do filmu dát nedají - např. ta poslední věta ve výše uvedené ukázce. A takových vtipných "poznámek" je kniha skutečně plná.

Žádné komentáře:

Okomentovat