neděle 10. března 2024

Kluci, holky a Stodůlky I. + II.

1. vydání:
            1975
Autor:                  Eva Bernardinová
Ilustrace:            Alena Ladová, Zdeněk Mlčoch
Vydání:               Albatros 1986
Počet stran:       224 + 280
Vazba:                  pevná, vázaná s přebalem
Přečteno:            1982

Obsah:

Honza a jeho mladší sestra Anička Voříškovi žijí ve vesnici Stodůlky (dnes už jsou součástí Prahy), mají tu své kamarády, chodí do školy a prožívají nejrůznější veselé i vážné příhody všedních dnů, lumpačí, škorpí se navzájem, ale na druhou stranu si vzájemně pomáhají... Prostě takový obyčejné šťastné dětství, jaké jsme prožívali všichni. Ale jen málokdo to umí zpracovat poutavou formou, jako skuteční spisovatelé.

Ukázka:

"Tohle bych ráda, abys vysvětlil," řekla maminka, "to s tím tlakem..."
"Šumáky se roztlučou," řekl Honza, "pijáky se roztrhají na kousky, trochu se na to naplive, ale ne moc, a pak se to cpe do kohoutku co nejdál a fest..."
"No ale jak to, že se utrhne kohoutek?" zeptá se maminka.
"Tlak vody to vyrazí."
"No ale řekni mi, proč děláš takovou hloupost, co z toho, prosím tě, máš!" diví se maminka.
Honza zarytě mlčí.
Otci je jasné, co z toho má. Hec, co jiného? Když je trubička ucpána, pozve se nějaký nic netušící blbeček a ono ho to vohodí... Ale je to stejně neuvěřitelné, jak se může taková událost komplet zdědit, se vším všudy... Ovšem dědeček tehdy odepnul pásek, na nějaké řeči on nebyl...
 

Hodnocení:                        ★★★★☆

Jako malé holce mi bylo moc líto, že jsme nebydleli na vesnici, ale na nudném a šedivém městském sídlišti. Záviděla jsem dětem z knížek jako třebas z této, že mají tolik možností někam vyrazit: do lesa, na louku, k rybníku či potoku... A tam mají možnost řádit bez dozoru rodičů a dospělých vůbec. Milovala jsem ty knížky a většinu z nich, včetně těchto, četla několikrát. Dnešním dětem už asi moc neřeknou, jejich svět je jiný, poznamenaný technologiemi i větším strachem rodičů. Pokud to dnes někdo bude číst, asi bude hodně žasnout, co všechno bylo možné v dobách docela nedávných skutečně zažít. 


Další knihy autora:

Žádné komentáře:

Okomentovat